Káva plná energie aj osvieženia

<strong>Káva plná energie aj osvieženia</strong>

Káva jednoznačne patrí medzi najviac konzumovaný nápoj na svete, súčasne s vodou. Kávu si dokonca väčšina ľudí vypije hneď ráno ako prvú.

Legenda rozpráva o tom, že v etiópskej oblasti Caffa žil pasák kôz, ktorý si všimol, že jeho kozy sa často živia plodmi neznámej rastliny. Po konzumácii týchto bobuliek boli zvieratá oveľa aktívnejšie, a tak pastier objavil blahodarné účinky kávovníka. Káva sa v tejto oblasti pestuje už stovky rokov a dováža sa do mnohých kútov sveta. Prvé africké kmene teda po vzore kôz kávu najprv jedli a nerobili z nej lahodný nápoj, ktorý poznáme dnes. Skombinovali kávové zrno s tukom a takto vytvorenú guľu žuvali a tým dodávali telu kofeín.

Ku káve sa viaže mnoho zaujímavostí.

Vedeli ste, že:

  • káva je ovocie – kávovník je prekvapivo ovocný strom, ktorého plodom sú kôstkovice – kávové zrná sú tak kôstky kávových čerešní
  • každý plod kávovníka obsahuje dve zrná
  • na jedinú šálku kávy je potrebných 28 týchto bobuliek
  • Slováci vypijú cez 5,8 miliárd šálok kávy za rok
  • káva je po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete
  • kávovník sa dožíva až päťdesiat rokov
  • Brazília v roku 2001 vydala poštovú známku voňajúcu po káve
  • najdrahšia káva na svete sa pestuje v Indonézii, a ešte pred upražením prejde tráviacim traktom cibetiek
  • ľudia, ktorí pijú primerané množstvo kávy je menšia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie Alzheimerova choroba alebo demencia
  • ak si dáte šálku kávy pred tréningom alebo inou športovou aktivitou, dostanete do tela viac energie a tiež svaly pracujú lepšie

Kávu si môžete pripraviť rôznymi spôsobmi. Niekto si s chuťou dá espresso, niekto miluje latté a iný nedá dopustiť na svoju tureckú.

Nech už pijete akúkoľvek, vybrali sme pre vás v našom obchodu niekoľko dôležitých pomocníkov pre jej prípravu:

Ľadové frappé a espresso tonic

V týchto dvoch názvoch sa schováva priamo nálož dokonalých chutí a kofeínovej energie. Na lahodné letné nápoje už nemusíte len do špičkovej kaviarne. Podľa našich receptov si ich ľahko pripravíte aj doma.

Ľadové frappé je ľadová káva s lahodnou hustou penou. Nápoj má svoj pôvod v Grécku a tradične sa pripravuje z instantnej kávy, ktorá zaisťuje jeho špecifickú chuť.

Na frappé budete potrebovať:

  • 150 g ľadu
  • 100 ml vody
  • Espresso alebo instantnú kávu
  • 50 ml mlieka
  • Na ochutenie sirup (nie je nutný)

Postup:

  • Pripravíme si 30 ml espressa alebo rozpustnej kávy
  • Zmiešame s vodou, polovičnou dávkou ľadu (prípadne tiež sirupom) a rozmixujeme tyčovým mixérom po dobu 1 minúty (čím dlhšie, tým hustejšia pena bude)
  • Zmes nalievame do pohárov, do ktorých sme vložili zvyšný ľad
  • Na zjemnenie chute dolejte mliekom podľa potreby

Espresso tonic je hitom posledných rokov a nápad na tento letný nápoj vznikol vo Švédsku.

Na espresso tonic budete potrebovať:

  • Pár kociek ľadu
  • Tonic
  • Espresso
  • Na ozdobu pomaranč alebo grep

Postup:

  • Do pohára vložíme niekoľko kociek ľadu
  • Potom do nej zvoľna nalievame cca 100 ml tonicu, najlepšie tak, aby veľmi nepenil
  • Následne veľmi pomaly dolievame kávou (trebárs aj po lyžičkách)
  • Ostáva len ozdobiť plátkom pomaranču alebo grepu

Prajeme vám dobrú chuť a mnoho energie.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.