Zdravé recepty pre úspěšný štart

Zdravé recepty pre úspěšný štart

Vítam Vás v novom roku s krásnou číslovkou 2020! Rozhodne Vás nemienim na jeho začiatku otravovať so žiadnymi diétami. Ako už je známe, predsavzatia je lepšie si nedávať, pretože sme potom zbytočne sklamaní, keď ich nedodržíme. Myslím si však, že trochu ľahšia strava nám po sviatkoch len prospeje. Šaláty z čerstvej zeleniny nie sú na zimné obdobie príliš vhodné. Sú síce zdravé, ale ochladzujú, takže som Vám pripravila pár chutných a zdravých receptov z tepelne upravenej zeleniny. 

Brokolica so syrom

Suroviny: brokolica, syr (eidam, gouda, apod.), maslo, soľ

Postup: do vriacej osolenej vody vložte brokolicu rozobratú na ružičky a povarte ju tak, ako máte radi. Ideálne by si mala udržať krásne zelenú farbu a nemala by byť príliš mäkká. Len tak si uchová svoje živiny, vitamíny a minerály. Hotovú brokolicu zlejeme a ešte horúcu ju pokladáme plátkami masla a zasypeme obľúbeným syrom. Podávame s varenými zemiakmi a nastrúhanou šalátovou uhorkou zmiešanou s kyslou smotanou, soľou a čiernym korením. Kto má rád cesnak, môže si tento šalát ochutiť i jedným či dvoma prelisovanými strúčikmi.

Náš tip: brokolicu môžete tiež ľahko zapiecť, stačí keď ju ľahko povarenú a rozobratú na ružičky vložíte do pekáčika ľahko vymasteného maslom, zalejete rozšľahanými vajcami s trochou mlieka a zasypete obľúbeným syrom. Rovnakým spôsobom je možné pripraviť tiež karfiol. Ako príloha sú ideálne zemiaky vo všetkých podobách, varené, pečené alebo ako pyré.

Zemiaky s tuniakom

Suroviny: zemiaky, konzerva tuniaka (ideálne v olivovom oleji), paradajky, syr (eidam, gouda apod.)

Postup: olúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky. Otvoríme konzervu s tuniakom a olivovým olejom ľahko vymastíme papier na pečenie na plechu. Naukladáme na neho zemiaky, posypeme ich rozdrobeným tuniakom a naukladáme paradajky nakrájané na kolieska. Nakoniec zasypeme syrom a dáme piecť do rúry asi na polhodinu. Akonáhle sú zemiaky mäkké a syr dozlatista, je jedlo hotové.

Náš tip: tento pokrm pripravujte na väčšom plechu a v tenšej vrstve, vďaka čomu bude výborne prepečený. Doplňte ho zeleninovým šalátom, ideálne hlávkovým, s jemnou zálievkou z jogurtu, soli, čierneho korenia a balzamikového octu.

Pečená zelenina s nivou

Suroviny: tekvica (ideálne Hokkaidó, ktorá má veľmi mäkkú šupku), syr so zelenou plesňou (Niva alebo Gorgonzola)

Postup: tekvicu aj so šupkou nakrájame na kocky a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Zľahka pokvapkáme olivovým olejom a hojne zasypeme plesňovým syrom. Zapekáme do mäkkosti tekvice a dozlatista syrovej vrstvy.

Náš tip: skvelá je tiež cuketa na rovnaký spôsob, ak ju nakrájate na tenké kolieska, získate výborné, chrumkavé zdravé „chipsy“.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.