Najlepšie silvestrovské koktaily

Najlepšie silvestrovské koktaily

Silvester je za pár dní a tak už určite premýšľate, ako ho tento rok prežijete. Zabudnite na televízny program, pozvite priateľov a vrhnite sa na prípravy toho najlepšieho silvestrovského večierka! A čo na takej akcii nikdy nesmie chýbať? Predsa báječné koktaily! A či viete, kde vznikli tie najobľúbenejšie? Dám Vám malú radu. Zavrite oči a započúvajte sa: mojito, daiquiri, piňa colada… Ešte stále neviete? Potom už asi len stačí povedať: cuba libre 😊. Urobte si aj Vy túto fantastickú kubánsku štvorku!

Mojito

Suroviny: čerstvá mäta, biely rum, trstinový cukor, šťava z limetiek, drvený ľad, sódovka

Postup: na jednu porciu rozdrvte drevenou paličkou 10-12 lístkov mäty s 1-2 lyžičkami trstinového cukru podľa toho, ako veľmi sladkú variantu máte radi. Pridajte 4 cl bieleho rumu, 2 cl limetkovej šťavy, dosypte drveným ľadom a dolejte sódovku. Vršok ozdobte plátkom limetky a mätou.

Viete, že… obľuba mojita spočíva mimo iného aj v tom, že sa dá veľmi ľahko pripraviť tiež v nealkoholickej variante ako tzv. virgin mojito? To sa hodí vždycky, pretože v každej skupine oslavujúcich sa nachádza niekto, kto práve piť nemôže či už to je tehotná žena, niekto, kto berie lieky alebo s inými zdravotnými dôvodmi.

Daiquiri

Suroviny: biely rum, šťava z limetiek, cukrový sirup, drvený ľad

Postup: na jednu porciu zmiešajte v šejkeri 4 cl bieleho rumu, 2 cl šťavy z limetiek, cukrový sirup (podľa chuti) a ľadovú triešť a cez sitko potom nalejete do koktailového pohára.

Viete, že…. daiquiri prvýkrát vymiešal v roku 1896 v meste Santiago de Cuba americký banský inžinier Jenning Cox v období nedostatku ginu a že bolo obľúbeným nápojom amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaye, ktorý časť svojho života pobýval na Kube? A mal ho rád aj americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

Piňa Colada

Suroviny: biely rum, kokosové mlieko (sirup či krém), ananásová šťava (alebo džús), ľad

Postup: na jednu porciu rozmixujte kocky ľadu, 3 cl rumu, 3 cl kokosového mlieka a 3 cl ananásovej šťavy.

Viete, že… v Karibiku sa piňa colada vždy pripravuje z čerstvého kokosu a ananásu? Spoločne sa rozmixujú a následne, už v pohári, sa doplní o biely rum. V Európe sa čerstvý kokos spravidla nahrádza kokosovým mliekom, krémom alebo sirupom a ananás potom ananásovým džúsom. Môžete sa stretnúť aj s variantou Malibu, kde je koktail ešte ochutený smotanou. To je síce veľmi chutné, avšak úplne neoriginálne. Piňa colada (aj Malibu) sa servírujú zdobené plátkom ananásu, ideálne čerstvého.

Cuba libre

Ak si chcete pripraviť cuba libre, použite recept na výrobu mojita, iba sódovku nahraďte colou.

A čo Vy, aké koktaily máte radi? Podelíte sa s nami a ostatnými čitateľmi o ich recept? Ďakujeme 😊!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.