Máte radi červenú repu?

Máte radi červenú repu?

Červená repa patrí spolu s kôprom, hubami, olivami a zrejúcimi syrmi k tzv. kontroverzným potravinám. To v podstate znamená, že ju buď milujete alebo neznášate. Pochádza zo Stredomoria a Severnej Afriky a dnes je obľúbená doslova po celom svete. Prvé záznamy o červenej repe sú staré asi 3000 rokov a pochádzajú z Babylonska. V starom Ríme bola bohato využívaná nielen ako jedlo, ale tiež ako liek. Dnes je červená repa nazývaná super potravinou a ja Vám z nej ponúkam výborný koláč a šalát.

Koláč s červenou repou

Suroviny na 4 porcie: 250 g hladkej múky, 150 ml vody, 1 prášok do pečiva, 5 lyžíc oleja, 1 lyžičku soli, 2 menšie uvarené červené repy, 2 surové zemiaky, 200 g feta (alebo balkánskeho syra), soľ, čierne korenie, olivový olej na pokvapkanie

Postup: Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva. Pridáme olej a vodu a vypracujeme hladké cesto. Medzitým čo bude cesto odpočívať, ošúpeme a nakrájame surové zemiaky na tenké plátky a rovnako tak aj uvarenú repu. Potom cesto pomocou navlhčených rúk rozprestrieme na plech s papierom na pečenie, vložíme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme a rovnakým spôsobom navrstvíme a dochutíme aj plátky repy. Hore rozdrobíme bohato biely syr, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme asi polhodinu na 180 stupňov.

Náš tip: Tento koláč možno jesť samostatne, poslúži Vám ako výborná desiata alebo v kombinácii so zeleninovým šalátom (s jogurtovou zálievkou) aj ako ľahký obed. Ale môžete ho urobiť aj ako prílohu k pečenému mäsu, úplne dokonalý bude napríklad k jahňaciemu na bylinkách.

Carpaccio z červenej repy s kozím syrom

Suroviny na 4 porcie: 2 menšie varené alebo pečené červené repy, 500 g rukoly (alebo polníčka či mladých špenátových listov), 200 g kozieho syra, olivový olej, balzamikový krém (sladký), soľ, čierne korenie

Postup: Červenú repu je možné uvariť, ale pozor, vkladajte ju vždy do vriacej vody, aby sa Vám z nej nevyvarila všetka šťava. Ak by ste ju dali do studenej vody a zahrievali postupne, získali by ste repový vývar. Môžete ju tiež upiecť, tejto variante dávam prednosť ja. Zabalím repu do alobalu a pečiem ju asi na 160 stupňov cca dve hodiny. Trvá to síce dlhšie, ale výsledok mi pripadá chutnejší. Mäkkú a schladenú repu nakrájajte na tenučké plátky. Do hlbokých tanierov rozprestrite samostatnú rukolu alebo zmes zelených šalátov (rukola, polníček, špenátové listy) a vložíme plátky repy. Navrch rozdrobte kozí syr a dochuťte soľou, čiernym korením, olivovým olejom a hustým sladkým balzamikovým krémom.

Náš tip: Tento zdravý a chutný šalát môže slúžiť ako výborný predkrm, ale v kombinácii s pečivom nahradí v prípade potreby aj večeru. Alebo môže byť tiež skvelým doplnkom ku grilovaným mäsám. 

A čo Vy, máte radi červenú repu alebo ju naopak od detstva neznášate? Zavárate ju doma alebo máte nejaký recept, o ktorý by ste sa chceli podeliť s ostatnými? Tešíme sa na Vaše komentáre 😊



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.