Obľúbené jedlá z húb

Obľúbené jedlá z húb

Rastú! Už pár týždňov nosíme z lesov košíky húb. Konečne trochu zapršalo a vyhriatá lesná pôda nám vydáva svoje poklady. Pre mňa je prechádzka v lese obrovským potešením. Už len to posvätné ticho prerušené iba občas ťukaním ďatľa. A keď na Vás z machu vykukne nejaká tá zamatovo hnedá hlavička, je to radosť nad všetky radosti. Ideálnou dobou pre zbieranie húb je ráno, než nám začne slniečko svietiť do očí. Potom si z nich tiež stihneme uvariť báječný obed: českú kulajdu a zapečené cestoviny.

Kulajda

Suroviny na 4 porcie: 250 g čerstvých húb, 5 väčších zemiakov, 4 vajcia natvrdo, hrsť čerstvého kôpru alebo 2 polievkové lyžice naloženého či mrazeného, 1 liter vývaru, 2-3 vrchovaté polievkové lyžice hladkej múky (skúste špaldovú, je výborná), 1 téglik smotany na varenie (postačí tučnosť 10 – 12 %), 40 g masla (asi šestinu 250g kocky), 1 dcl octu, cukor, soľ, drvenú rascu, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie.

Postup: Z masla a múky urobíme zápražku, ktorú ľahko opražíme do zhnednutia. Do zápražky vlejeme horúci vývar a dobre rozmiešame. Potom pridáme nakrájané zemiaky a huby spolu s korením – soľou, rascou, bobkovým listom, novým korením a celým čiernym korením. Varíme do zmäknutia zemiakov asi 15 minút. Potom vyberieme z polievky korenie, pridáme smotanu, kôpor a dochutíme octom a cukrom. Vajcia sa do polievky dávajú nakoniec, môžu byť celé, na polovice, štvrtky alebo i pokrájané.

Náš tip: Vyskúšajte tzv. stratené vajce. Urobíte ho tak, že vo vriacej polievke vytvoríte uprostred vír a do neho potom vlejete vajce. Chce to trochu šikovnosti, aby zostal žĺtok vcelku, ale nie je to zase až taká veda. Aj keď sa to nepodarí, budete mať potom kulajdu s vajíčkom rozšľahaným. 

Zapečené cestoviny s hubami

Suroviny na 4 porcie: 500 g cestovín (ideálne sú zvlnené fliačky), 1 veľká cibuľa, 250 g húb, 250 g slaniny vcelku, 4 vajcia, cca 1 dcl mlieka, kúsok masla na vymazanie, soľ, čierne korenie, drvená rasca, sladká paprika, 250 g eidamu vcelku.

Postup: V dostatočnom množstve slanej vody uvarte cestoviny domäkka. Slaninu nakrájajte na kocky a nechajte v panvici mierne rozpustiť a osmažiť. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opäť ľahko osmažte. Nakoniec prídu huby a korenie podľa chuti. Vymažte si nádobu maslom. Ja používam hlboký plech na pečenie, pokrm je potom dobre prepečený. Rozšľahajte vajce s trochou mlieka a tiež trochu okoreňte rovnako ako huby. Zmes slaniny, cibule a húb vmiešajte do uvarených cestovín a potom rozprestrite na plech. Zalejte rozšľahanými vajcami s mliekom, a nakoniec hojne zasypte nahrubo strúhaným syrom.  

Náš tip: Vyskúšajte ako prílohu výborný šalát z kyslej kapusty s cibuľou, mrkvou a červenou paprikou. Je veľmi zdravý a k chrumkavým cestovinám sa hodí priam dokonale!

A čo Vy, ako prežívate tohtoročnú hubársku sezónu? Chodíte radi na huby? Aké boli Vaše tohtoročné úlovky? Máte svoje obľúbené jedlá z húb? Podeľte sa s nami o svoje zážitky a recepty, tešíme sa 😊



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.