Jablká tradične aj netradične

Jablká tradične aj netradične

September nie je len začiatok školy, je to tiež doba zberačiek jabĺk. Práve v tomto období sa v našich zemepisných šírkach jablká zbierajú a tiež sa z nich, ako z kvalitnej a obľúbenej sezónnej potraviny varí a pečie. Kto by nemal rád jablkovú štrúdľu alebo trebárs čerstvo vylisovaný mušt? Ja som si dnes pre Vás pripravila dva výborné recepty. Jeden je tradičný jablkový dezert a druhý je menej obvyklý. Ale ak máte, rovnako ako ja, radi spojenie mäsa a ovocia, potom Vám tieto netradičné špízy určite zachutia.  

Jablká v župane

Suroviny: 4 jablká, lístkové cesto, 4 lyžice ľubovoľnej marmelády, 1 vajce na potretie, cukor, škorica

Postup: Umyté a olúpané jablká zbavíme buď ostrým nožom alebo špeciálnym vykrajovačom jadierok. Jablko inak ponecháme vcelku. Ak ste zakúpili už rozvaľkané lístkové cesto, rozdeľte ho na štyri časti. Ak máte cesto nerozvaľkané, môžete použiť napríklad tento praktický malý valček.

Potom na každý diel cesta položíme jedno jablko a otvor po jadierku vyplníme marmeládou. Druh marmelády nechávam na Vašej chuti a preferenciách, my doma máme najradšej tú z červených ríbezlí. Ale skvele sa budú hodiť aj marmelády z lesných plodov, malín, černíc, brusníc a čučoriedok.  

Jablká ešte ľahko navlhčíme, obalíme cukrom a škoricou a zabalíme do cesta. Aby nám spoje dobre držali, môžeme ich potrieť rozšľahaným vajíčkom. Zvyškom potrieme zabalené jablká a na plechu s papierom na pečenie pečieme v rúre rozohriatej na cca 180 stupňov do zlatista.

Jablká v župane sa robia cca 20 minút. Podávame teplé s ľubovoľnou ozdobou, šľahačkou, vanilkovou omáčkou (redší vanilkový puding), javorovým sirupom, medom či kyslou smotanou a vetvičkou mäty.  

Náš tip: Pokiaľ nebudete tento dezert podávať deťom, môžete zvolenú marmeládu premiešať s rovnakým množstvom rumu. Jablká potom budú ešte chutnejšie a voňavejšie.

Mäsové špízy s jablkami

Suroviny: 500 g bravčového mäsa (ideálne krkovičky), 500 g jabĺk, 2 lyžice rastlinného oleja, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice dijonskej horčice, 2 lyžice hrubozrnnej horčice, soľ, čierne korenie

Postup: Mäso nakrájame na plátky a tie potom rozkrájame na kúsky vhodné k napichovaniu na špízové ihly alebo špajle. Jablká nelúpeme, iba zbavíme jadierok a nakrájame. Môžete využiť šikovný krájač a jednotlivé dieliky potom ešte rozkrájať napoly. 

Z uvedených ingrediencií pripravíme hustejšiu marinádu, v ktorej obalíme kúsky mäsa aj jabĺk. Potom striedavo napichujeme na ihly alebo špajle.

Špízy vyskladáme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a trochu podlejeme vodou. Ak nám zvýšila marináda, použijeme ju ľahko zriedenou vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre cca na 180 stupňov 40 – 50 minút.

Náš tip: Ak máte radi pikantné pokrmy, môžete do marinády použiť tiež pastu z pálivých papričiek.

Ako sa Vám páčili dnešné recepty? Čo hovoríte kombinácii mäsa a ovocia? Máte nejaký dobrý rodinný recept z jabĺk? Napíšte nám do komentárov 😊.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.