Báječné recepty z lesného ovocia

Báječné recepty z lesného ovocia

August je obdobím dozrievania lesných plodov. Čučoriedky, maliny, černice a brusnice sa červenajú a modrajú ako o závod. Nepoznám snáď človeka, ktorý by nemal rád lesné ovocie. Čučoriedkové koláče, malinová šťava, černicová marmeláda a brusnicový kompót k sviečkovej, to sú dobroty, ktoré všetci milujeme od detstva. Ja som si pre Vás dnes pripravila pár receptov, ktoré máme doma veľmi radi a vždy sa kvôli nim tešíme na neskoré leto.

Tvarohový koláč s lesným ovocím

Suroviny: 250 g mäkkého tvarohu, 50 g masla, 100 g trstinového cukru, 2 vajcia, 150 g polohrubej múky, prášok do pečiva, cca 300 g lesného ovocia podľa chuti

Postup: vyšľahajte žĺtky s cukrom, tvarohom a maslom. Zmiešajte s múkou, do ktorej ste ešte predtým vmiešali prášok do pečiva. Ušľahajte sneh z bielkov a jemne zapracujte do cesta. Rozprestrite cesto do formy (ideálne okrúhlej), zasypte zmesou lesného ovocia a pečte asi 20 minút na 180 stupňov.

Náš tip: k lesnému ovociu a tvarohu sa skvele hodí chuť vanilky. Vyškrabaný obsah vanilkového struku môžete vmiešať do cesta alebo ovocia,  pred upečením posypte klasickým vanilkovým cukrom.

Smotanové poháre s lesným ovocím

Suroviny: 250 g lesného ovocia, 250 g mascarpone alebo kyslej smotany, 1 vanilkový cukor, balenie detských piškót, smotana na šľahanie, kakao na posypanie

Postup: zmiešajte mascarpone (alebo kyslú smotanu) s vanilkovým cukrom. Potom vrstvite postupne do vysokých štíhlych pohárov piškóty, smotanovú zmes a ovocie.  Nechajte vychladiť minimálne niekoľko hodín, ideálne cez noc. Pred podávaním ozdobte šľahačkou a posypte kakaom.

Náš tip: ak máte radi kakao, môžete polovicu mascarpone (alebo kyslej smotany) zmiešať s kakaom a vrstvy striedať.

Pečený čaj z lesného ovocia

Suroviny: 2 kg lesného ovocia, 1 kg trstinového cukru, 2 citróny, celé kúsky voňavého korenia – škorica, badián, aníz, klinček.

Postup: umyté ovocie zmiešané s korením a olúpanými a na kocky nakrájanými citrónmi vložíme do pekáča. Zasypeme cukrom a pečieme asi 45 minút na 200-220 stupňov zhruba do doby, než ovocie pustí šťavu. Medzitým si pripravte dôkladne umyté menšie poháre so šróbovacími vekami. Akonáhle bude zmes upečená, plňte ju do pohárov, ktoré po zaviečkovaní obráťte na niekoľko minút hore nohami.

Náš tip: táto varianta je nealkoholická a teda vhodná pre deti. Ale ak čaj robíte výhradne pre dospelých, môžete na začiatku pečenia pridať ešte rum, griotku alebo akýkoľvek iný druh alkoholu.

Ako sa Vám páčili dnešné recepty? Urobíte si ich alebo máte vlastné tipy, ako spracovať lesné plody? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.