Dezerty z grilu

Dezerty z grilu

Receptov na grilovanie mäsa je veľa. Môžete grilovať hovädzie aj bravčové steaky, hamburgery (my sme si doma veľmi obľúbili tie z mletého morčacieho mäsa), rôzne druhy špízov, ale tiež syry. Hitom poslednej doby je napríklad výborný syr halloumi. Ja som sa ale rozhodla nenosiť tzv. drevo do lesa a dnes sa s Vami podelím o tri skvelé recepty na grilované dezerty. Vo všetkých prípadoch sa jedná o ovocie, pretože po grilovaní by sa do nás iný druh dezertu už aj tak nevošiel😊.

Grilované banány

Suroviny: banány podľa počtu stravníkov, citrón, šľahačka, škoricový cukor, čokoládová poleva (rozpustená čokoláda na varenie s kúskom masla a mlieka alebo hotová poleva vo fľaši), mleté orechy na posypanie (ideálne sú vlašské)

Postup: Banán rozrežeme na dve polovice, položíme na alobal, pokvapkáme bohato citrónom a posypeme škoricovým cukrom a orechmi. Zabalíme a grilujeme približne 5 minút. Po upečení rozbalíme, ozdobíme šľahačkou a pokvapkáme čokoládovou polevou.

Náš tip: Nemusíte používať len čokoládovú polevu, výborná je tiež napríklad karamelová. Pre ozajstných fajnšmekrov je tu potom ešte možnosť flambovania.

Grilované broskyne

Suroviny: broskyne, maslo, citrón, trstinový cukor

Postup: Broskyne nakrájame na polovice. Na panvici pripravíme marinádu. Rozpustíme niekoľko lyžíc cukru a než skaramelizuje, zriedime ich šťavou z citrónu. Potom do omáčky pridáme kúsok masla. V teplej kúpeli necháme broskyne marinovať cca hodinu. Potom už ich môžeme rovno grilovať. Hotové broskyne zdobíme šľahačkou a mletými orechmi.

Náš tip: Zvyšnou marinádou môžete ešte broskyne poliať, než ich pred podávaním dozdobíte šľahačkou a orechmi.

Grilovaný ananás

Suroviny: ananás, med

Postup: Ananás nakrájame na plátky a potrieme medom (ak máme med veľmi hustý, môžeme ho trochu nariediť horúcou vodou). Ananás necháme asi hodinu odležať, pustí veľa šťavy (z tej si môžeme urobiť výbornú domácu limonádu, stačí pridať ľad, limetku a trochu mäty). Po hodine môžete plátky ananásu rovno grilovať. Stačí pár minút z každej strany.

Viete, že…. Grilovaný ananás nemusíte podávať len ako dezert. Výborne sa hodí tiež ako príloha k mäsu. Obsahuje totiž veľké množstvo enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu. Preto ho, predovšetkým v Južnej Amerike, podávajú ako prílohu k pečenému a grilovanému mäsu.

Potešili Vás dnešné recepty? Čo grilujete doma najradšej Vy? Už ste skúšali grilovať ovocie? Podeľte sa s nami o nejaký zaujímavý rodinný recept, budeme radi!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.