Fašiangové dobroty I

Fašiangové dobroty I

V minulých receptoch som Vám odporučila odľahčené jedlá z varenej zeleniny, ktoré po vianočnom hodovaní určite prišli vhod. Teraz však nastáva fašiangové (mäso-pôstne) obdobie, a to je, ako jeho názov napovedá, prípravou na dobu pôstu. Preto už naši predkovia v tejto dobe organizovali slávnosti plné dobrého jedla, predovšetkým mäsa, a tiež zabíjačky. Vybrala som pre Vás 3 recepty na obľúbené mäsové pochúťky, ktoré sú pre tento čas typické a na ktorých si občas rád pochutná snáď každý!

Pečený bôčik 

Suroviny: 1-2 kg bravčového boku, 2 červené cibule, 1 palička cesnaku, 2 mrkvy, ¼ zeleru, soľ, čierne korenie

Postup: kožu narežte do tvaru mriežky a mäso zo všetkých strán dobre osoľte a okoreňte. Podlejte vodou a pekáč vložte nepriklopený do rúry rozpálenej na cca 200 stupňov. Asi po 20 minútach priklopte, teplotu znížte asi na 160 stupňov a pečte približne hodinu. Potom pridajte na kocky nakrájanú zeleninu – cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler – a pečte ďalšiu hodinu, posledných 20 minút potom bez hornej časti pekáča, aby sa vytvorila chrumkavá kožička. Po upečení mäso vyberte a šťavu podľa potreby dorieďte horúcou vodou alebo vývarom. Omáčku rozmixujte, mäso nakrájajte a podávajte s pečivom alebo zemiakmi.

Náš tip: ak máte radi kožu skutočne veľmi dochrumkava, potom Vám odporúčam bôčik pri pečení potierať medom. Stačí rozpustiť 2 polievkové lyžice v malej troške horúcej vody tak, aby vznikla redšia kašička a pravidelne potierať.

Varené koleno

Suroviny: 1-2 kg bravčového kolena, 1 – 2 cibule, 3 – 6 strúčikov cesnaku, 6 guľôčok nového korenia, 12 guľôčok čierneho korenia, 2 bobkové listy, soľ

Postup: kožu kolena na niekoľkých miestach narežte, mäso sa potom bude lepšie krájať. Vložte do hrnca, pridajte korenie a celú cibuľu (nemusíte ju dokonca ani lúpať, stačí umyť) a cesnak (ten olúpte). Zalejte vodou alebo vývarom a varte domäkka, čo môže trvať 1,5 – 2,5 hodiny podľa veľkosti kolena.

Náš tip: uvarené koleno podávajte s čerstvým chlebom s chrumkavou kôrkou a s rôznymi pochutinami ako je čerstvo nastrúhaný chren, rôzne druhy horčíc a pikantná nakladaná zelenina ako napr. baranie rohy alebo feferónky.

Výpečky na pive 

Suroviny: 1-2 kg bravčového pliecka, 4-6 väčších cibuli, 1 palička cesnaku, 500 ml silného čierneho piva, soľ, čierne korenie, červená paprika, mletá rasca

Postup: mäso nakrájajte na malé kocky a cibuľu a cesnak na tenké plátky. Dobre okoreňte soľou, čiernym korením, sladkou červenou paprikou a mletou rascou. Podlejte vodou alebo vývarom a pečte na cca 180 stupňov asi 1,5 hodiny. Ku koncu pečenia odkryte, aby boli výpečky pekne sfarbené a opečené. Podávať môžete s oboma druhmi knedlí, s bielou kapustou alebo špenátom. Záleží na Vašej chuti a preferenciách.

Náš tip: dochrumkava opečené kúsky bravčového mäsa sa budú skvele snúbiť s chuťou jabĺk. Ak máte radi podobné kombinácie, pridajte cca v polovici pečenia k mäsu ešte na kocky nakrájané sladké jablká.

Mäso-pôst, to nie je len mäso a pochúťky z neho, ale tiež výborné sladkosti. Už pre Vás pripravujeme Fašiangové dobroty II, kde nájdete skvelé recepty na typické sladké pochúťky pre toto obdobie. Ak máte nejaký dobrý rodinný recept, budeme radi, keď nám ho zašlete, možno ho uverejníme!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.