Fašiangové dobroty II

Fašiangové dobroty II

Keď som Vám začiatkom februára ponúkla tri recepty na vynikajúce pochúťky z mäsa (pečený bôčik, varené koleno a výpečky na pive), sľúbila som Vám tiež sladké mäso-pôstne dobroty. Tak, tu sú, vláčne šišky a chrumkavé božie milosti. Som si istá, že Vás dostanú úplne rovnako ako mäso. Pretože ja osobne nepoznám nikoho, kto by týmto dvom úžasným dobrotám dokázal odolať. A pretože mnohých z nás čaká štyridsaťdenný pôst až do Veľkej noci, tak je určite namieste sa poriadne najesť a „zásobiť sa“. 

Fašiangové šišky

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 50 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 žĺtkov, 2 lyžice rumu, 1 kocka droždia, marmeláda na plnenie a múka na posypanie dosky. Na dokončenie: olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie

Postup: múku premiešame so štipkou soli a oboma balíkmi vanilkového cukru. Uprostred urobíme jamku, do ktorej nalejeme žĺtky, vlažné mlieko, rozpustené maslo, rum a rozdrobené droždie.  Premiešame a spracujeme na vláčne cesto, ktoré potom poprášime múkou a necháme na teplom mieste pod čistou utierkou vykysnúť, pokým ho nie je približne dvojnásobok.

Potom ho presunieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do placky s hrúbkou asi 1,5 cm. Polovicu placky pokladieme kopčekmi marmelády a priklopíme druhou polovicou. Pohárom vykrajujeme šišky tak, aby marmeláda bola vždy uprostred. So zvyšným cestom potom postup opakujeme.

Do menšieho hrnca dáme rozpáliť vyššiu vrstvu oleja a šišky v ňom vyprážame dozlatista. Upečené ich dávame na obrúsky, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Ešte vlažné ich pocukrujeme.

Náš tip: z uvedeného množstva surovín vytvoríte asi dvadsať šišiek. Ak chcete tejto sladkej pochúťky vyrobiť viac, potom jednoducho množstvo vynásobte. A čo sa týka marmelády, buďte kreatívni, nemusíte používať iba klasiku akou sú marhuľová a jahodová. Vyskúšajte trebárs nevšednú ríbezľovú alebo pikantnú pomarančovú či citrónovú. 

Božie milosti

Suroviny: 300 g hladkej múky, 4 lyžice mlieka, 40 g masla, 1 prášok do pečiva, 1 lyžica práškového cukru, 1-2 žĺtky (podľa veľkosti vajec), 2 lyžice rumu a múka na posypanie dosky. Na dokončenie: masť na vyprážanie, 2 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor

Postup: Zo všetkých prísad vytvoríme rukami hladké cesto a dôkladne ho prepracujeme. Potom ho vložíme do vrecúška a dáme na 30 minút do chladničky. Po polhodine cesto rozvaľkáme na tenký plát cca 0,5 cm, ktorý zubatým radielkom rozkrájame na štvorčeky cca 5 x 5 cm. V každom z nich uprostred urobíme niekoľko zárezov. Pozor, aby okraje zostali celé.

V panvici alebo v hrnci rozpálime vyššiu vrstvu masti a jednotlivé kúsky vyprážame po oboch stranách. Hotové sú, keď sa trochu nafúknu a ľahko zružovejú. Vyberáme ich na obrúsky, aby sa odsal prebytočný tuk. Ešte horúce milosti obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.

Náš tip: z uvedeného množstva surovín vytvoríte približne 20 – 25 kúskov. Sú rovnako dobré teplé ako studené.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.