Na čom si pochutíme cez Veľkú noc

Na čom si pochutíme cez Veľkú noc

Súčasná situácia nám bohužiaľ veľa príležitostí k radosti nedáva, vlastne ešte vôbec nevieme, ako a kde budete tráviť Veľkú noc. Skúsme na chvíľku zabudnúť na to, ako náročné to teraz všetci máme a pripomeňme si pokrmy, ktoré sú pre sviatky jari typické. Každá rodina má určite tie svoje najlepšie recepty na veľkonočné pochúťky a možno toto je cesta, ako súčasné obmedzenie prečkať. Tešme sa na obvyklé jarné radosti a sviatky a skúsme chvíľu robiť, akoby sa nič nedialo. Veselú Veľkú noc všetkým!

Roláda z jahňacieho mäsa

Suroviny: 1,5 kg jahňacieho (najlepšie pliecko), 500 g špenátu (ideálne čerstvý listový), 250 g anglickej slaniny, 5 strúčikov cesnaku, provensalské bylinky (bazalka, tymian, oregano), olivový olej, soľ, čierne korenie.

Postup: mäso odblaňte a rozkrojte tak, aby ste z neho vytvorili čo najväčší plát na prípravu rolády. Vnútornú stranu potrite zmesou soli, čierneho korenia, byliniek, olivového oleje a prelisovaného cesnaku. Potom pokladajte plátky slaniny a listového špenátu.

Potom plát zrolujte a zviažte povrázkom vhodným na potraviny prípadne praktickými silikónovými pásikmi. Roládu pečte na nižšiu teplotu, cca 160 stupňov v pekáči s vekom asi 2,5 hodiny.

Podlievajte vývarom a na posledných 30 minút veko odoberte, aby mäso dostalo farbu. Po vytiahnutí z rúry odstráňte povrázok či pásiky, nechajte chvíľu odpočinúť a potom nakrájajte na plátky.

Náš tip: najlepšou prílohou budú štuchané zemiaky s maslom a jarnou cibuľkou či pórom. A samozrejme ako ďalšia príloha budú výborné rôzne druhy jarnej zeleniny – mrkva, karfiol, brokolica.

Veľkonočná plnka „hlavička“

Suroviny: 500 g  údeného mäsa bez tuku (najlepšia je kýta), 500 g bieleho pečiva (mne sa osvedčila krájaná veka), 4 hrnčeky nasekanej žihľavy, listového špenátu a pažítky, 6 prelisovaných strúčikov cesnaku, 6 vajec, 150 ml mlieka, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a maslo na vymazanie formy.

Postup: nakrájajte mäso na malé kocky a dajte do veľkej misy. Pripravte si vajce, oddeľte žĺtky a bielky a z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh. Veku nakrájajte na kocky, zvlhčite mliekom a pridajte do misy s pokrájaným mäsom.

Ďalej postupne pridávajte žĺtky, nasekané žihľavy so špenátom a pažítkou, prelisovaný cesnak a dobre premiešajte. Dochuťte soľou, čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Nakoniec jemne vmiešajte ušľahaný sneh a zmes presuňte do maslom vymazanej formy na pečenie.   

Plnku pečte asi 40-45 minút na 160-180 stupňov, kým jej povrch bude do zlatista.

Náš tip: plnku môžete podávať k veľkonočnej šunke teplú, ale výborná je i studená. Uvidíte, že sa po nej ako každý rok len zapráši.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.