Jarné jedlá, na ktoré sa už tešíme

Jarné jedlá, na ktoré sa už tešíme

Tiež sa v jari vždycky tak tešíte na svieže ľahké jedlá plné farebnej zeleniny? Je známou vecou, že najlepším receptom na jarnú únavu a zlú náladu je slniečko a čerstvá strava plná vitamínov. Chrumkavá zelenina je síce k dostaniu celú zimu, ale márna sláva, najlepšie chutí skutočne až v teplom počasí. Napríklad taký chlieb s maslom a reďkovkami môže byť skvelou a ľahkou večerou. Ale dnes mám pre Vás dva recepty z báječného medvedieho cesnaku, ktorý je v posledných rokoch veľmi populárny.

Pesto z medvedieho cesnaku s parmezánom

Suroviny: 100 g listov medvedieho cesnaku, 50 g strúhaného parmezánu, 100 ml panenského olivového oleja, soľ, čierne korenie

Postup: listy umyte, osušte a rozmixujte s morskou soľou. Potom pridajte zvyšné suroviny a znovu mixujte.

Pesto môžete uchovať v chladničke pokvapkané vrstvičkou olivového oleja niekoľko dní, maximálne však týždeň. Ak ho máte veľa a nespotrebujete ho, môžete ho bez problémov zamraziť.

Náš tip: pesto z medvedieho cesnaku je veľmi dobré nielen s cestovinami alebo so zemiakovými gnocchi, ale skvelé je tiež ako nátierka na pečivo. Pre tento účel je veľmi dobré zmiešať pesto s ricottou alebo s iným Vaším obľúbeným čerstvým smotanovým syrom. Alebo si rovno upečte domáce pečivo s medvedím cesnakom!

Žemle s medvedím cesnakom bez droždia

Suroviny: 200 g hladkej múky, 100 g nasekaného medvedieho cesnaku, 50 g masla, 100 ml mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 plochá lyžička soli, 1 vajíčko na potretie pred pečením

Postup: zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. Potom pridajte maslo nakrájané na tenké plátky a prepracujte. Potom prilejte mlieko a medvedí cesnak a znovu prepracujte. Môžete si pomôcť vareškou.  

Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a ešte ľahko prepracujte rukami. Potom ho rozváľajte valčekom na výšku 2- 3 cm a potom radielkom alebo nožom vytvaruje približne 12 rovnakých štvorčekov.

Pečte ich v rúre vyhriatej na 200 – 220 stupňov na papieri na pečenie potretom vajíčkom asi 10 – 15 minút dozlatista.

Náš tip: žemle môžete posypať rôznymi semienkami – rascou, sezamom, makom, tekvicou alebo i Vaším obľúbeným strúhaným syrom.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.