Studený máj, v kuchyni raj

Studený máj, v kuchyni raj

Názov dnešného príspevku odkazuje na jarné obdobie, kedy sa ešte nedá úplne spoľahnúť na to, že nám bude teplo. Máj býva veľmi často chladný, nie nadarmo sú v jeho polovici takzvaní ľadoví muži. Preto sa v tomto mesiaci v kuchyni ešte zhusta objavujú teplé jedlá, prevažne večere. Máme totiž mnohokrát pocit, že sa ešte potrebujeme trochu zahriať. Vybrala som pre Vás dva obľúbené recepty, do ktorých už preniká i jarná zelenina a ktoré sú predzvesťou zdravého a ľahšieho letného stravovania.

Zapečené cestoviny troch chutí

Suroviny: 500 g obľúbených cestovín, 150 g menej prerastenej anglickej slaniny vcelku, 1 menší pór, 250 g šampiňónov, 4 vajcia, 100 ml mlieka, 200 g nahrubo strúhaného syra (napr. Eidam), maslo na vymazanie formy, soľ, čierne korenie + prípadne obľúbené korenie podľa chuti napr. muškátový oriešok, rasca, paprika alebo karí

Postup: v osolenej vode uvarte cestoviny domäkka, zlejte ich a premiešajte s lyžicou olivového oleja. Nakrájajte slaninu na kocky, pór na polovičné kolieska a olúpané šampiňóny na širšie plátky. Všetko vmiešajte do cestovín. Nastrúhajte si syr nahrubo.

Vymažte si pekáč alebo plech na pečenie maslom a vsypte zmes cestovín, slaniny, póru a šampiňónov. Rozšľahajte vajce s mliekom, osoľte, okoreňte a pridajte svoje obľúbené korenie. Zmesou zalejte cestoviny a povrch husto posypte strúhaným syrom.  

Zapekajte v rúre na 180 stupňov do požadovanej farby podľa Vašej chute od zlatožltej po hnedú. My doma máme radi, keď to trochu chrumká, takže pečieme dohneda a o spodnú vrstvu sa doslova bijeme.  

Náš tip: tento pokrm je skvelý i druhý deň, dá sa dobre ohriať v mikrovlnnej rúre. Nezabudnite ho doplniť šalátom, ak ešte nemáte domácu čerstvú zeleninu, potom bude ideálna naložená zeleninová zmes alebo zelenina kvasená tzv. pickles, ktorú si môžete veľmi ľahko pripraviť i sami, pozri recept nižšie.

Zdravá kvasená zelenina – pickles

Suroviny: 500 g kyslej kapusty, 250 g mrkvy, 1 cibuľa, soľ

Postup: kyslú kapustu zmiešame s nahrubo nastrúhanou mrkvou, s najemno nakrájanou cibuľou a soľou.

Náš tip: nájdite si skutočne prírodnú značku kyslej kapusty, vďaka ktorej bude Vaše pickles naozaj zdraviu prínosné. V prírodne kyslej kapuste BEZ PRIDANÝCH KONZERVANTOV, PASTERIZÁCIE či STERILIZÁCIE, sú zachované všetky vitamíny, a predovšetkým aktívne baktérie mliečneho kvasenia. Taká kapusta spĺňa parametre tzv. „živej stravy“, tak ako tomu bolo za čias našich babičiek.

Recept kapusta-mrkva-cibuľa je jednoduchý a základný, do pickles môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi. Výborné sú tiež napr. reďkovky, kaleráb, karfiol a ďalšie. Dochutiť svoje pickles môžete aj rôznymi ďalšími druhmi korenia napr. rascou, novým korením, celým čiernym korením, bobkovým listom, ale tiež aromatickými prísadami ako sú chren, kôpor či zázvor. 

Pickles môžete plniť do klasických zaváracích pohárov so šrubovacími uzávermi alebo do špeciálnych nádob, ktoré sú k tomuto účelu vyrobené. K dostaniu sú rôzne súpravy pohárov a keramických hrncov, záleží len na Vás, ako si s touto zdravou prílohou vyhráte.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.