Májové dezerty plné lásky

Májové dezerty plné lásky

Máj začal krásne, ale presne v termíne dorazili ľadoví muži a počasie sa zvrtlo do podoby jesene. To sa však určite zase čoskoro zmení. A pretože máj je podľa tradície „lásky čas“, zvolila som pre dnešné recepty tému „Dezerty plné lásky“. V dnešnej dobe, keď je všetko ovocie dostupné celý rok, si môžeme i v období, keď u nás ešte nedozrievajú, pripraviť dezerty s jahodami alebo malinami. Pretože správne láskyplné múčniky predsa musia byť aspoň z časti červené 😊!

TORTA S KOKOSOVÝM KRÉMOM A MALINAMI

Suroviny na korpus: 250 g hladkej múky, 50 g cukru krupice, 125 g masla, na krém: 400 ml kokosového mlieka, 100 g cukru krupice, 50 g kukuričného škrobu, 50 g masla, 5 žĺtkov a na dozdobenie: 250 g čerstvých malín, 50 g cukru krupice a 500 ml 33% smotany na šľahanie

Postup: ručne alebo v robote zmiešajte múku, cukor a maslo na mrveničku. Postupne prilievajte vodu (dohromady max. 100 ml) a miešajte, pokým sa zmes nespojí. Potom ju vyklopte na pomúčenú dosku a vypracujte hladké cesto. To zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.

Predhrejte rúru na cca 180 stupňov. Cesto rozváľajte, ideálne medzi dvoma fóliami, na okrúhly plát s hrúbkou cca 0,5 cm. Cestom vyložte tortovú formu a nezabudnite na zvýšené okraje, tortu budete plniť krémom. Prepichajte vidličkou, prekryte vystrihnutým papierom na pečenie a zaťažte fazuľami. Po cca 20 minútach papier na pečenie odstráňte a pečte ďalších cca 10 minút dozlatista.

Teraz zahrejte v kastróliku asi polovicu kokosového mlieka, vsypte cukor a miešajte do rozpustenia. Vo zvyšku kokosového mlieka rozmiešajte škrob a za stáleho miešania ho vlejte do kastrólika s už ohriatým mliekom s cukrom. Zmiernite teplotu, pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí. Potom pridajte žĺtky a za stáleho šľahania varte na miernu teplotu cca 10 minút do zhustnutia. Krém nalejte na cesto a nechajte vychladnúť (v chladničke krém stuhne cca za 2–3 hodiny).

Pred podávaním urobte šľahačku, rozotrite ju na povrch krému a ozdobte malinami.

Náš tip: túto úžasnú tortu môžete ešte hore husto posypať strúhaným kokosom.

NEPEČENÁ TORTA S JAHODAMI

Suroviny: 5 téglikov kyslej smotany, 5 vanilkových cukrov, 1 veľké balenie piškót, 500 g čerstvých jahôd

Postup: do každého tégliku kyslej smotany vmiešajte 1 vanilkový cukor. Potom postupne klaďte vrstvy z piškót, smotany a jahôd nakrájaných na plátky. Začnite piškótami, na nich vlejte smotanu a dobre rozotrite, potom posypte jahodami. Tento postup opakujte, kým nie je tortová forma plná. Horná vrstva musí byť smotanová. 

Náš tip: hore môžete pomocou papierovej šablóny, ktorú si sami vystrihnete, vyrobiť rôzne nápisy alebo motívy sypaným kakaom. Vyzerá to krásne a toho alebo tú, pro koho tortu robíte, to určite veľmi poteší!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.