3 recepty na valentínske dobroty
Oslávte sviatok zamilovaných sladkými srdiečkami, valentínskou tortou alebo čokoládovými pralinkami.
Sladké srdiečka
Ingrediencie:
Cesto
80 g masla
60 g práškového cukru
1 žĺtok
100 g hladkej múky
2 lyžičky kakaa
1 lyžička vanilkovej arómy
Náplň
90 g práškového cukru
60 g mascarpone
60 g Philadelphia
130 ml smotany na šľahanie
1 lyžička vanilkovej arómy
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a dobre ich zapracujte. Pripravené cesto vyvaľkajte na tenký plát a začnite vykrajovať srdiečka.
- Vyložte plech fóliou na pečenie a položte na ňu srdiečka. Dajte piecť do rúry na 180°C asi 10 minút.
- Vložte do misy syr Philadelhia a mascarpone. Vyšľahajte ich, pridajte cukor a vanilkovú arómu. Nakoniec do zmesi zamiešajte šľahačku.
- Hotovú náplň použite k spojeniu upečených srdiečok. Tie nechajte stuhnúť na chladnom mieste a môžete podávať.
Perníková torta
Ingrediencie:
Cesto
1 vanilkový cukor
2 vajcia
2 lyžice kakaa
100 ml oleje
200 ml mlieka
150 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
150 g krupicového cukru
1 kypriaci prášok do perníku
1 kypriaca prášok do pečiva
Náplň
200 ml mlieka
5 lyžíc Nutelly
4 lyžice vaječného koňaku
1 lyžica práškového cukru
Poleva
srdiečka na ozdobenie
1 tmavá cukrárska poleva
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte polohrubú a hladkú múku s cukrom, kakaom, práškom do pečiva a do perníku a s vanilkovým cukrom. Pridajte vajce, olej a mlieko a cesto prelejte do formy. Dajte piecť na 180°C na 40 minút.
- Vytiahnite korpus z rúry a rozkrojte ho na dve časti. Zmiešajte Nutellu s vaječným koňakom, mliekom a práškovým cukrom. Pripravenú zmes naneste na cesto a prikryte druhou polovicou korpusu.
- Pripravte polevu podľa návodu na obale. Polevou potom potrite tortu a nechajte vychladnúť.
- Tortu ozdobte malými srdiečkami a nechajte ju stuhnúť do druhého dňa.
Čokoládové pralinky
Ingrediencie:
100 g horkej čokolády
100 g bielej čokolády
100 g višní (bez kôstok)
Postup:
- Prichystajte si silikónové formičky na pralinky
- Dajte rozpustiť čokoládu pomocou vodného kúpeľa. Priveďte vodu v hrnci k varu. Do menšieho hrnca nalámte čokoládu na malé kocky a hrniec položte na hrniec s vodou. Čokoládu miešajte, kým sa nerozpustí. Postup opakujte s tmavou a s bielou čokoládou samostatne.
- Do formičky nalejte trochu horkej čokolády, pridajte višňu a zalejte vrstvou bielej čokolády. Týmto spôsobom vyplňte všetky formičky.
- Pralinky dajte do chladničky stuhnúť. O pár hodín ich vyberte z formičky a môžete podávať.