Teplo doma nás už nezaskočí

<strong>Teplo doma nás už nezaskočí</strong>

Očakávané leto je tu a s ním by sme sa mali pripraviť aj na pekelne horúce dni. Počasie doznáva postupných zmien a klíma, ktorú sme tak dobre poznali bude časom minulosťou. Vedci a meteorológovia varujú pred dočasným prekročením teplotnej hranice už nejakú dobu. V nadchádzajúcich mesiacoch sa očakáva oteplenie v rámci javu El Niño, ktorý v kombinácii so zmenou podnebia posunie globálne teploty.

Horúci dni sú pre ľudský organizmus nesmiernou záťažou. Obzvlášť, ak teploty siahajú okolo 30 °C a viac. Ak navyše bývate v paneláku, je nutné ochladiť nielen seba, ale aj celý byt. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame mnoho praktických rád, ako ochladiť seba aj svoj domov.

Najlepšie tipy na ochladenie

  • Vetrajte len ráno a v noci.
  • Žalúzie alebo závesy nechajte celý deň zatiahnuté.
  • Cez deň neotvárajte okná.
  • Ak to je možné, obmedzte používanie elektroniky na minimum (počítač, žehlička, tv, aj.).
  • V miestnosti rozvešajte mokré uteráky.
  • Namočte závesy a zaveste ich späť na okná.
  • Napustite do drezu, umývadla alebo vane cca 1 cm vody (voda sa bude odparovať a tým zvlhčovať a pocitovo ochladzovať miestnosť).
  • Pred zapnutý ventilátor umiestnite fľašu s ľadom (teplota sa vďaka vzduchu hnanému cez ľad pocitovo zníži).
  • Umiestnite na rôzne miesta v miestnosti misky s ľadom.
  • Cez zapnutý ventilátor prehoďte vlhkú utierku.

Ak máte hliníkové žalúzie, majte ich cez deň zatiahnuté, aby chránili váš byt pred slnkom. Pretože však hliník veľmi dobre drží teplo, v noci žalúzie naopak vytiahnite hore, aby ďalej neohrievali váš byt.

Zbavte sa všetkých hrejivých textílií. Neznamená to však zbaviť sa ich navždy. Stačí ich odložiť do skrine, komory apod. Týka sa to predovšetkým materiálov ako je froté, flanel, umelá kožušina, rôzne plyšové poťahy, deky alebo hračky a tiež koberce. V týchto dňoch totiž nie je nič príjemnejšieho než chodiť v parnom dni naboso po chladnej dlažbe, linoleu alebo plávajúcej podlahe.

Pred spaním si dajte vlažnú sprchu, nie studenú. Studená voda totiž zaťahuje póry. Vlažná voda naopak osvieži na dlhšiu dobu.

Počas horúcich nocí sa rozhodne nebudete chcieť prikrývať nadýchanou perinou, ale postačí len ľahké bavlnené prestieradlo.

Dôležité je dbať aj na pravidelný a vyšší prísun tekutín, pretože telo v horúcich dňoch stráca potom veľa vody.

Klimatizácia alebo ventilátor?

Ak sa vám práve nechce investovať do drahej klimatizácie, sú tu aj lacnejšie a účinné možnosti.

Do menších miestností alebo do kancelárií sa hodia stolné ventilátory. V našej ponuke sme pre vás našli stolný ventilátor s automatickou horizontálnou rotáciou v 90°uhlu a stolný ventilátor v nerezovom prevedení s automatickou horizontálnou rotáciou v uhle 90°, 3 rýchlosťami a ochranou proti prehratiu.

Zo stojanových ventilátorov sme pre vás vybrali:

  • Stojanový ventilátor, pri ktorom jednoducho nastavíte výšku. Ľahko tiež nastavíte automatickú horizontálnu rotáciu v 90°uhle a zvolíte až 3 rýchlosti.
  • Stojanový ventilátor v čiernom prevedení. Tiež na ňom jednoducho nastavíte výšku aj horizontálnu rotáciu 90° a 3 rýchlosti.
  • Stojanový ventilátor s nastaviteľným uhlom sklonu, ochranou proti prehratiu, 8 rýchlosťami a rotáciou v 80°uhle. Tento ventilátor je ideálny tiež ako stolný.

Veľmi prijateľné riešenie prináša miniklimatizácia s 3 stupňami chladenia. Je dokonale tichá a spotrebuje len 10 W. Má integrovaný ventilátor a jednoduché napájanie prostredníctvom USB.

Ak skombinujete čo najviac uvedených tipov, určite vám bude doma príjemnejšie.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.