Zdravie je schované v pohybe

<strong>Zdravie je schované v pohybe</strong>

Kondícia v každom veku je nesmierne dôležitá, o to viac, ak patríme medzi strednú a staršiu generáciu. Každý si prajeme zostať čo najviac sebestačný a zdravý. Urobiť pre to môžeme mnoho. Okrem pestrej, zdravej a vyváženej stravy je veľmi dôležitý pohyb. U starších ľudí je vhodné zamerať sa na preťahovacie cviky a cviky, ktoré trénujú rovnováhu. Trénovanie rovnováhy totiž môže poslúžiť ako prevencia pádu a tie patria s pribúdajúcim vekom medzi časté.

Pravidelný pohyb je jedna z najzdravších vecí, ktoré pre seba môžeme urobiť. Možno si hovoríte, že keď ste sa aktívne nehýbali väčšinu života, dnes už nič nedosiahnete. Opak je pravdou. Človek nie je nikdy starý na to, aby mohol začať s pravidelným cvičením alebo iným aktívnym pohybom. Je dokázané, že aj keď začnete s pohybom v neskoršom veku, eliminujete tým riziko osteoporózy, Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby, mozgovej príhody a znížite riziko vzniku cukrovky, vysokého tlaku alebo cholesterolu.

Fyzická aktivita tiež veľmi účinne bojuje so stresom. Každý takýto zdravý pohyb zlepšuje náladu a niektorým jedincom dokonca znižuje zlosť.

Výskumy dokonca ukázali, že fyzická denná aktivita pomáha pri nespavosti, je však vhodné venovať sa jej cez deň alebo navečer. Pred spaním táto aktivita už tak vhodná nie je a vedie k pravému opaku.

Cvik na pekné ruky

Kto by nechcel mať pekné ruky. Máme pre vás skvelý tip, ako ich dosiahnuť. Tento cvik vám spevní nielen bicepsy, ale zároveň zlepší aj žiadanú rovnováhu. Posaďte sa na gymnastickú loptu a oboma chodidlami sa pevne zaprite o zem. Ruky s polkilovými činkami alebo malými pollitrovými PET fľašami naplnenými vodou ohnite v lakťoch, dlaňami hore. S nádychom ich priťahujte k ramenám a s výdychom vracajte späť, do východiskovej pozície. Vďaka gymnastickej lopte nezaťažujete bedrové kĺby ani chrbticu a môžete cvičiť o niečo dlhšie. Cvik opakujte cca 8krát.

Cvik proti ochabovaniu svalstva

Ako čo najúčinnejšie posilniť ruky, ramená a medzilopatkové svaly? Gumové expandery sú 3 gumové pásy. Ďalšia pomôcka je expander s piatimi pružnými lanami. Skvelú prácu odvedú predovšetkým vtedy, ak máte ochabnuté svalstvo, šľachy a kĺby. Pohodlne sa posaďte na stoličku, posteľ alebo gymnastickú loptu. Gumu chyťte oboma rukami vo výške trupu a s nádychom súmerne a plynule rozpažte. S výdychom ho uvoľnite a vráťte sa do východiskovej polohy. Dbajte na správne držanie a spevnenie trupu. Cvik opakujte 6 – 8krát v troch sériách (medzi sériami vždy s prestávkou). Celé telo tiež dokonale pretiahnete prostredníctvom domácej posilňovacej pomôcky.

Cvik kardio

Pre staršie generácie je vhodný stacionárny bicykel. Už len 15 minút denne stačí k tomu, aby vám kĺby a kolená poďakovali. Jazda na rotopéde patrí medzi skvelú prevenciu osteoporózy a súčasne trénuje vaše pľúca, cievy a srdce. Z rotopédov sme pre vás vybrali:

Cvik na boľavý chrbát

Koho ešte nikdy nebolel chrbát, ten je vskutku šťastný človek. Väčšinou však túto boľavú skúsenosť má väčšina z nás. Boľavé bedrá a stuhnuté svaly pretiahnete najlepšie strečingom trupových svalov na gymnastickej lopte. Posaďte sa na loptu a chodidlá pevne oprite o zem. Pravú ruku voľne položte na pravé stehno, ľavé rameno v oblúku vzpažte a s nádychom sa pomaly natiahnite doprava. Po celú dobu udržujte vzpriamený trup. S výdychom sa vráťte späť a rovnakým spôsobom cvičte pravým ramenom smerom doľava, s ľavou rukou na ľavej nohe. Opakujte 8krát na každú stranu.

Chôdza – kráľovná pohybu

Chôdza je najlepší a najprirodzenejší spôsob pohybu. Lekármi je tiež najviac odporúčanou a medzi ľuďmi veľmi obľúbenou. Umožňuje totiž aj nešportovým typom ľudí dosiahnuť vytúženého, a hlavne zdravého pohybu.

Veľmi obľúbená aktivita je Nordic Walking. Je to chôdza s pomocou špeciálnych palíc. Práve palice Vivadia na Nordic Walking sú ľahké, stabilné a tlmiace vibrácie. Spoľahlivá je tiež skladacia vychádzková palica s ergonomickou rukoväťou.

Pohodlný pohyb zase zaistí trendy súprava pre voľný čas.

Ak sa snažíte zhodiť nejaké to prebytočné kilo, pomôžu vám s tým vysoko elastické saunovacie nohavice, ktoré izolujú telesné teplo a podporujú potenie.

Aby bolo vaše špacírovanie príjemné a správne, je veľmi dôležitá aj správna obuv. Trekingová obuv z priedušného materiálu a mäkkým polstrovaním bráni otlakom a zvládnete s ňou aj náročnejšiu túru. Ak si do nej navyše obstaráte špeciálne multifunkčné vložky, budete si pripadať ako na obláčiku. Tieto vložky odľahčujú bruškám prstov, optimálne podopierajú nožnú klenbu a mäkko odpružia každý došľap. Ak idete len na malú prechádzku, behať alebo na bicykel, rozhodne využijete praktický opasok na chôdzu. Pás má priestranné vrecká na peniaze, kľúče, telefón alebo pre fľašu na pitie. Ruky tak zostanú voľné.

Aby ste mali prehľad o spálených kalóriách, tepovej frekvencii a prejdených krokoch, je dobré nosiť fitness náramok, ktorý sa o všetko spomínané postará.

Prehľad by ste však mali mať aj o svojej váhe. Naša osobná váha má dobre čitateľné číslice a širokú protišmykovú nástupnú plochu.

Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek aktivitu, majte na pamäti, že všetko je dôležité robiť s rozumom. Nadbytok telesnej aktivity totiž môže skôr uškodiť než pomôcť.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.