Najobľúbenejšie vianočné pečivo

<strong>Najobľúbenejšie vianočné pečivo</strong>

Zdá sa, že vianočné pečivo dotvára atmosféru Vianoc odjakživa, ale na slovenských sviatočných stoloch sa začalo objavovať až od polovice 19. storočia. Jeho tradícia k nám dorazila z Nemecka a od tej doby ušlo poriadny kus cesty. Najprv sa objavovalo výhradne v majetných šľachtických a meštianskych rodinách. Od tej doby výrazne zmenilo a vylepšilo svoje cestá, náplne aj zdobenie a našlo sa v mnohých ďalších a nových tvaroch. Pôvodné korene sa ale objavujú už v pohanských časoch. Vtedy malo vianočné pečivo podobu zvierat a chutilo rôzne. Najčastejšie po mede, ale aj po cesnaku. Pečivo totiž mali za úlohu chrániť a posilniť zdravie. Vešalo sa cez sviatky zimného slnovratu na stromy, ale aj na chlievy. To preto, aby božstvá ochránili úrodu a zvieratá pred pohromou.

Je to až neuveriteľné, že slovenský národ si získal tak sladké prvenstvo: počas 20. storočia sme sa totiž dokázali v pečení vianočného pečiva vypracovať na svetovú veľmoc.

V každej rodine je rebríček druhov cukroviniek iný, napriek tomu sa však dá povedať, že v mnohých budú o predné priečky bojovať rovnaké druhy, preverené generáciami.

Rožteky, linecké alebo osie úle

Medzi 10 najlepších druhov môžeme smelo zaradiť:

  • zlepované linecké koláčiky
  • vanilkové rožteky
  • medvedie labky
  • orechové cukrovinky
  • kokosky
  • medovníčky
  • pusinky
  • osie úle
  • cukrovinky pretlačované strojčekom
  • nepečené guľôčky

Obľúbených druhov je veľa, ale k takému zoznamu by sme pravdepodobne nemali dostatok miesta.

Formičky na pečenie majú hlavné slovo

Ak sa chystáte na vianočné pečenie, budú sa vám určite hodiť naše pomôcky, bez ktorých to v kuchyni nejde.

K vykrajovaniu vianočných tvarov sa najlepšie hodí 7-dielna súprava formičiek alebo obojstranné formičky na linecké koláčiky.

Formy dávajú sladkostiam ten správny tvar

Takmer univerzálne použitie majú 2 formy na pečenie v tvaroch sŕdc a hviezd. Jednoducho s nimi vytvoríte napr. čokoládové pralinky, marcipánové alebo fondánové zdobenie na torty, či srdiečka a hviezdy z ľadu.

Okrem klasického vianočného pečiva si môžete upiecť aj iné sladké dobroty. Čo by ste povedali na dezert v podobe snehuliaka upečený v kvalitnej silikónovej forme alebo 7 upečených kúskov v podobe darčekov v silikónovej forme rovnakej kvality?

Vianoce majú miesto aj na obľúbené muffiny. Stačí im dať sviatočný vzhľad v podobe formičiek, ktorých je v balení 50 ks. Ak do každého muffinu zapichnete špáradlo so sobom, bude ich sviatočný vzhľad dokonalý.

V zimných dňoch patria medzi obľúbené sladkosti i pečené jabĺčka v cestíčku s vôňou škorice. Jednoducho si ich upečiete vo forme s nepriľnavým povrchom. V balení nájdete tiež recept pre jednoduchú prípravu.

Pre torty a iné múčniky pre vás máme formu, exkluzívne priamo od majstra pečenia Dr. Oetkera. Táto kvalitná forma nesie nielen jeho logo, ale má tiež dômyselné sklenené dno, a preto je servírovanie tak rýchle. Stačí odstrániť okraj formy a na sklenenom tanieri dezert rovno podávať na stôl.

Ak sa k pečeniu cukroviniek z nejakého dôvodu nedostanete, nevešajte hlavu. V takom prípade pre vás máme KPZ (krabičku poslednej záchrany). Je to truhlica plná sladkých kúskov. Okrem maslového a vanilkového pečiva obsahuje aj pravé a chutné medovníčky z nemeckého Aachenu.

Nech už sa pustíte do pečenia alebo na stôl dáte vianočné pečivo od našich majstrov cukrárov, zázračná sviatočná atmosféra váš domov neminie.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.