Kde sa vzal Štedrý deň?

<strong>Kde sa vzal Štedrý deň?</strong>

Vianoce oslavujú narodenie Ježiška, teda Ježiša Krista a patria k najvýznamnejším kresťanským sviatkom vôbec. Ježiš Kristus sa narodil 25. 12., ale oslavy sviatkov tradične začínajú v predvečer, teda na Štedrý večer, kedy vyjde prvá večerná hviezda a končí polnočnou omšou (vigíliou), ktorou začína oslava narodenia Ježiša Krista 25. decembra.

Na Štedrý deň by mal byť dodržaný pôst, a to vrátane večere. Podľa novšej tradície sa zdobí stromček, ktorý sa pôvodne vešal za špičku k stropu. Tento zvyk k nám dorazil v 19. storočí z nemeckých zemí. Stromček sa zdobil predovšetkým jabĺčkami, medovníčkami a orechmi. Podľa tradície sa večer mala pri stole stretnúť celá rodina, ale prestreté malo byť ešte o jedno miesto navyše, aby bolo možné prijať nejakého putovníka a pohostiť ho.

Súčasná podoba večere sa ustálila až v 20. storočí a líši sa rodinnými tradíciami.

Medzi obvyklé prvé chody patria vianočné oblátky, kapustnica. Nasleduje ryba, najčastejšie so zemiakovým šalátom. Ten zakorenil vo vianočnej tradícii až v novodobej histórii, pravdepodobne počas 2. svetovej vojny. Jeho podoba sa v jednotlivých domácnostiach líši.

Po večeri nasleduje rozbaľovanie darčekov pri stromčeku, ktoré priniesol Ježiško. V iných rodinách nájdu deti darčeky napr. až druhý deň ráno, na Nový rok alebo dokonca až na Troch kráľov. Tieto darčeky donáša Santa Klaus, dedo Mráz, Père Noël alebo škriatkovia.

Vianoce slávia aj ateisti a Štedrý deň nie je cirkevným sviatkom, ale dňom pracovného pokoja, ktorý na Slovensku a v Českej republike platí od roku 1990, po novelizácii vtedajšieho komunistického zákona.

S vianočnými sviatkami a Štedrým dňom obzvlášť je spojená aj početnosť obyčajov a pranostík.

Aby aj váš Štedrý večer bol čo najpohodovejší, máme pre vás niekoľko tipov z nášho obchodu.

Vianoce – sviatky svetiel

K vianočným sviatkom patria neodmysliteľne nežné a príjemné svetielka. Máme pre vás niekoľko tipov na vnútorné aj záhradné svetelné dekorácie, ktoré si zamilujete nielen vy.

Než prestrieme

Každý sviatočný stôl začína obrusom. Sviatočnú atmosféru dostanete na stôl jedným pohybom. Čo by ste povedali na tieto nádherné obrusy?

Zo sviatočných prestieraní sme pre vás vybrali:

Nech sú vo vašej rodine vianočné zvyky akékoľvek, prežite tieto najkrajšie sviatky v roku radostne a spokojne.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.