Máte osvedčený recept na vianočku?

<strong>Máte osvedčený recept na vianočku?</strong>

Vianoce sa priblížili a s nimi aj mnoho sviatočných jedál. Medzi nimi je aj obľúbená vianočka.
Pečenie vianočky však nie je jednoduchý počin. Stačí aj malá chybička a vianočka sa nepodarí.

Vedeli ste, že pečenie vianočky patrí k tým najstarším vianočným zvyklostiam?

Pečenie vianočky bolo dlho výsadou pekárskeho cechu a ľudia si ju doma začali piecť až v 18. storočí. Gazdinka piekla obvykle toľko vianočiek, koľko mala rodina členov. Prvú upečenú vianočku dostal vždy hospodár, aby to zaistilo v novom roku dobrú úrodu. Okrem spomínaných vianočiek piekla potom gazdiná ešte jednu veľkú, ktorá patrila na štedrovečerný stôl.

Vianočka sa skladá z niekoľkých prameňov, ktoré nesú symbolický význam. Štyri spodné pramene predstavujú zem, slnko, vodu a vzduch. Prostredný vrkoč, zložený z troch prameňov spája rozum, vôľu a cit. V najtenšom vrchnom pletenci sa nachádza symbolika pre poznanie a lásku.

Niemenej zaujímavý bol tiež postup pri pečení. Aby sa vianočka podarila, nesmel na gazdinú nikto prehovoriť, a aj ona sama musela byť po celú dobu prípravy ticho. Pri príprave cesta musela mať na sebe bielu zásteru a na hlave šatku. Počas kysnutia potom skákala do výšky, aby cesto dobre vykyslo. Išlo totiž o mnoho. Ak sa vianočka nepodarila, znamenala nezdar v celom budúcom roku.

Nič z toho už dnes síce podstupovať nemusíte, napriek tomu veľmi záleží na nielen dobrom recepte, ale aj kvalitných surovinách.

Dnes pre vás máme osvedčený recept babičky našej kolegyne.

Na jemné cesto si pripravte:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 22 dkg masla
  • 22 dkg cukru
  • 4 žĺtky
  • 1,5 kocky droždia
  • 0,5 l mlieka
  • Citrónovú kôru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 dkg hrozienok
  • 1 dkg soli
  • Vajíčko na potretie
  • Pozdĺžne rozštvrtené, olúpané mandle na zapichnutie do cesta

Uvedené ingrediencie stačia na 2 vianočky.

Postup:

Najprv urobte kvások. Všetku múku dajte do misy a uprostred urobte jamku. Do nej rozdrobte droždie, pocukrujte polovicou cukru a zalejte teplým mliekom (nesmie byť horúce). Kvások nechajte kvasiť. Tento proces trvá približne 15 minút. Akonáhle cesto vykvasí, môžete spracovávať cesto.

Do cesta zapracujte zvyšok ingrediencií, dobre premiešajte a nechajte cca 2 hodiny v teple kysnúť. Pomôcť si môžete aj teplou rúrou: zapnite po dobu 2 minút na 50 °C a potom do nej dajte misku s cestom, prikrytým utierkou. Rúra nesmie byť horúca, len teplá.

Vianočky upleťte tak, že si cesto najprv rozdeľte na polovice. Každú polovicu rozdeľte na 8 bochníkov. Spodný diel vianočky upleťte zo 4 vrkočov, prostrednú časť z 3 vrkočov a na vrchnú časť použite posledný bochník, ktorý rozdeľte na dva vrkoče a zamotajte.

Na plech s papierom na pečenie dajte obe vianočky, potrite rozšľahaným vajíčkom a zapichajte mandle. Do krajov i doprostred vianočky vpichnite špajle a spojte tak všetky jej časti.

Pečte v teplovzdušnej rúre pri 170 °C a sledujte. Po vytiahnutí nechajte vianočku dobre vychladnúť.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.