Evergreeny z čeľade tekvicovitých a ľuľkovitých

Evergreeny z čeľade tekvicovitých a ľuľkovitých

Tekvicovité a ľuľkovité rastliny sa v našej kotline odjakživa pestujú s veľkým nadšením. Rovnako ako za dôb minulých sa dyne, cukety, patizóny, baklažány, papriky a paradajky skvele uplatňujú v kuchyni i dnes. Pamätáte tiež na vynaliezavosť slovenských gazdiniek, ktoré v dobách nedostatku všetkého zahraničného a exotického začali zavárať dyne ako kompot s ananasovou esenciou? Aj v dnešnej dobe, kedy je všade všetkého dosť, sa tieto plodiny tešia veľkej obľube. Vyzkoušajte naše 3 výborné letné recepty!

Cuketová plnka

Suroviny: Cuketa (cca 1 kg), 1 hrnček polohrubé mouky, 4 vajcia, 15 dkg Eidamu, 10 dkg Nivy, 25 dkg mäkkého salámu, 1 väčšia cibuľa, cca 0,5 dcl oleja, kypriaci prášok, lyžičku soli, čierne mleté korenie, trochu kari a papriky.

Postup: Cuketu, Eidam, Nivu a salámu nastrúháme nahrubo. Vo väčšej miske zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou. Potom pridáme múku, olej, kypriaci prášk, soľ a čierne mleté kornie podľa chuti. Výslednú zmes vylejeme do guľatej formy a pomaly pečieme do zlatej farby a chrumkavej konzistencie.

Náš tip: Táto výborná plnka sa samozrejme dá jesť teplá, ale rovnako skvelá bude aj ako studená svačina!

Baklažánové lodičky

Suroviny: Baklažán, menšia cibuľa, 1 paradajka, 2 strúčiky cesnaku, 10 dkg anglickej slaniny vcelku, balkánsky syr.

Postup: Baklažán rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a vydlabeme. Ponecháme cca 3-5 mm vrstvu dužiny so šupkou. Vydlabanú dužinu nakrájame na kocky rovnako ako cibuľu, cesnak, slaninu a paradajka. Na panvici opečieme nasucho slaninu. Akonáhle sa rozpustí tuk zo slaniny a slanina zozlatne, pridáme nakrájanú cibuľku a kocky baklažánu. Keď sa zmes opečie a zmäkne, pridáme na chvíľku paradajka a naposledy cesnak. Opäť len ľahko opražíme a plníme do lilkových lodičiek. Naplnené lodičky zasypeme husto balkánskym syrom (nastrúhaným alebo nadrobeným) a zapečieme na podložkev rúre do zlatista.

Náš tip: Náplň môžete ľubovoľne obmieňať, skvelá je napríklad kombinácia hydinového mäsa a Nivy!

Špíz z baklažánu a cukety

Suroviny: Baklažán, cuketa, žltá a červená paprika, cibuľa, 1 vajce, 5-6 lyžíc hladkej múky, 100 ml svetlého piva, soľ a korenie, olej na vyprážanie.

Postup: Umyté baklažány pokrájame na väčšie kocky, osolíme a necháme pol hodiny stáť. Potom je umyjeme a osušíme. Cukety a papriky pokrájame na väčšie kúsky, cibuľu na kolieska a všetko potom striedavo napichujeme na špízy. Z vajíčka, múky a piva si pripravíme hustejšie cesto, v ktorom špízy obalíme a zo všetkých strán na panvici s olejom osmažíme do zlatista. Podávame s varenými zemiakmi, tatárskou omáčkou a zeleninovým šalátom.

Náš tip: Do cestíčka môžete podľa svojej chuti pridať aj trochu nastrúhaného eidamu alebo chilli papričiek.

Dávate prednosť zelenine alebo radšej mäsu? Odľahčiť jedálniček občas nie je na škodu. Aký recept by ste uvítali nabudúce?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.