Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Už len pár dní zostáva do svätého Jána, teda do konca júna, kedy je posledný termín zberu rebarbory kučeravej čiže rebarbory. Od tohto dátumu sa už táto pochutina neodporúča v kuchyni používať, pretože sa v nej nadlimitne zvyšuje obsah kyseliny šťaveľovej.

Ta prekáža predovšetkým ľuďom s chorobami pohybového aparátu – dnou, artritídou a reumatizmom. Malým deťom a citlivým jedincom môže vo vyššej koncentrácii privodiť aj ľahkú otravu. Viac menej do koláčov je rebarbora veľmi lahodná, jej svieža kyslá chuť sa skvele hodí napríklad ku kombinácii s tvarohom. Kombinovať túto rastlinu s vápnikom je práve kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej odporúčané. To je tiež dôvodom, prečo sa napríklad do špenátu pridáva smotana. Krásne červené stopky rebarbory sparte horúcou vodou a olúpte. Potom sú pripravené ku kuchynskej úprave.

INGREDIENCIE NA CESTO:
2 ½ hrnčeka polohrubej múky
1 ½ hrnčeka práškového cukru
1 hrnček mlieka½ hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok do pečiva1 vanilkový cukor

INGREDIENCIE NA NÁPLŇ:

2 vaničky tvarohu
150 g práškového cukru
rebarbora (ktorú predtým nakrájame na kúsky a krátko povaríme s cukrom)
vanilkový cukor

Postup prípravy: ingrediencie na cesto postupne zmiešame (najprv sypké suroviny a potom postupne po jednom pridávame mlieko, olej a vajcia). Cesto dáme piecť na vymazaný a vysypaný plech. Potom zmiešame ingrediencie na náplň, a keď je cesto čiastočne upečené (cca polovica), vyberieme honapríklad pomocou špeciálnych chňapieksizolačnou hliníkovou vrstvou rozotrieme na neho dohladka zmiešanú náplň stierkou a dopečieme. Hotový koláč môžete vziať so sebou na návštevu k priateľom, pretože také pozornosti urobia väčšiu radosť než čokoľvek zakúpené v obchode.

Náš tip: náplň môžete ešte posypať mrveničkou z hladkej múky, cukru a masla. V tomto prípade znížte množstvo cukru v náplni tak, že urobíte cca polovicu množstva a polovicu necháte na mrveničku.

Jedli ste niekedy rebarboru? Bublaninu s ovocím pozná asi každý, ale čo vyskúšať náš tip a k popoludňajšej káve si upiecť tento koláč? Ako Vám chutí?


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.