Ekologické recepty

Ekologické recepty

Ekológia je téma, ktorá sa v posledných rokoch skloňuje vo všetkých pádoch. Ja som Vám nedávno priniesla článok o ekologickom nakupovaní, pretože sa konečne podarilo ukotviť v zákone zákaz rozdávania umelohmotných tašiek zadarmo. Dnes Vám zase poradím, ako skvele využiť šupky – z pomarančov, zemiakov a jabĺk. O tom, že šupky obsahujú mnoho cenných látok a predovšetkým vlákniny, ste už iste počuli. Ja Vám teraz ponúknem ďalšie zaujímavé spôsoby ich využitia nielen v domácnosti, ale aj k jedlu.

Osviežovač vzduchu z pomarančových šupiek

Určite to poznáte, olúpete pomaranč a miestnosť sa okamžite nádherne prevonia. Môžu za to silice, ktoré sa uvoľňujú z jeho kôry. Poradím Vám, ako si vyrobiť absolútne bezkonkurenčný a absolútne prírodný osviežovač vzduchu práve z pomarančových šupiek.

Nakrájajte ho na kúsky a spolu s niekoľkými muškátovými orieškami a niekoľkými tyčinkami škorice vložte do hrnca s vodou. Záleží len na Vás, koľko osviežovačov si chcete v jednej dávke uvariť. Povarte približne pol hodiny, sceďte dofľaštičky s rozprašovačom a uchovávajte v chladničke.

Môj tip: ešte jeden zaujímavý spôsob na využitie šupiek z pomaranča. Ak doma používate trstinový cukor, iste ste si všimli, že sa v ňom často robia hrudky. A práve to vyrieši jedna malá pomarančová šupka. Dózu s cukrom potom uchovávajte dobre zatvorenú v chladničke.

Chipsy zo zemiakových šupiek

Na prípravu tejto pochúťky budete potrebovať šupky zo zemiakov, olej a soľ. Zemiaky pred lúpaním pochopiteľne veľmi dôkladne umyte a poriadne očistite. Šupky pokrájajte na rovnomerné kúsky a zhruba na hodinu ich ponorte do misys vodou a ľadom. Potom ich sceďte, vysušte a osmažte napanvici s olejom do chrumkava. Chipsy budú krásne zlatisté. Nechajte ich zbaviť sa ešte prebytočného oleja na papierových utierkach, osoľte a podávajte.

Môj tip: rovnakým spôsobom možno zužitkovať aj iné šupky napríklad z červenej repy, paštrnáku či zeleru.

Čaj z jablčných šupiek Dóza

Na tento báječný čaj, ktorý si môžete urobiť počas celého roka, si pripravte dostatočné množstvo jablčných šupiek. Vložte ich do väčšieho hrncaa zalejte vodou. Množstvo necháme na Vás, ale šupkami nešetrite, nech má čaj dobrú chuť. Ďalej môžete pridať podľa chuti rôzne korenia, ktoré máte radi napr. celú škoricu, klinčeky a pod.

Čaj nevaríme, dostaneme ho iba do teploty tesne pod bod varu, aby sme nezničili chuť ani vitamíny. Potom vypneme a necháme pod pokrievkou niekoľko minút dôjsť a vylúhovať. Hotový čaj môžeme dochutiť trstinovým cukrom, agávovým sirupom, medom, citrónoma môžeme ho podávať teplý aj studený.

Môj tip: do čaju môžete pridať napríklad aj šípky alebo nejaké iné chutné plody či bylinky. Záleží len na Vašej chuti a nápadoch.

Aký osviežovač najradšej používate vo Vašej domácnosti? Dáte nám tip?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.