V lese, jó, v lese na ihličí…

V lese, jó, v lese na ihličí…

Tohtoročné horúce a suché leto príliš lesným plodom a hubám nesvedčilo, ale niečo málo natrhať možné bolo. A ak nie priamo v lese, tak na záhradkách, ktoré v posledných rokoch stále viac osídľujú čučoriedky, maliny a černice. A ak nám konečne na jeseň poriadne zaprší, úrody húb sa ešte pokojne môžeme dočkať. Preto pre Vás mám tri skvelé recepty na dobroty, ktoré si môžete z plodov lesa uvariť alebo upiecť.

Crumble z lesného ovocia

Suroviny: 600 g lesného ovocia, 150 g cukru krupica, 150 g polohrubej múky, cca 50 g mandľových plátkov, cca polovica masla, štipka soli

Postup: Zapekaciu formu vymažeme maslom. Prebrané a očistené ovocie premiešame s polovicou cukru a nasypeme do zapekacej formy. V mise premiešame maslo s druhou polovicou cukru, polohrubou múkou, plátkami mandlí a štipkou soli. Pomocou prstov urobíme posýpku a nasypeme ju na osladené ovocie vo forme. Všetko vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 40 minút do zlatista.

Náš tip: Crumble jedzte “za tepla” lyžicou. Nádherne chrumká a chuť horúceho lesného ovocia je jedinečná!

hrniecHubový guláš so smotanou

Suroviny: 500 g čerstvých húb, 2-4 zemiaky podľa veľkosti, 2 farebné papriky napr. červená a žltá, 2 cibule, 1 lyžička sladkej mletej papriky, soľ, korenie, maslo, 1 kyslá smotana (150 až 200 ml)

PostupV hrnci opražíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistené nakrájané huby a zemiaky a papriky na kocky. Osolíme, okoreníme a podlejeme vodou alebo vývarom. Dusíme do mäkka. Na konci vmiešame kyslú smotanu, a ešte chvíľku povaríme. Ideálnou prílohou je tmavé pečivo.

Náš tip: Pred podávaním posypte nasekanou cibuľkou zelenačkou.

Zapečené cestoviny s hubami

Suroviny: 500 g cestovín (najlepšie sú zvlnené fliačky), 250 g čerstvých húb, maslo, 1 cibuľa, 4 vajcia, 2 dcl mlieka, soľ, korenie, rasca, červená paprika, syr na posypanie

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu do mäkka. Nadrobno pokrájané huby okorenené soľou, korením, rascou a paprikou poduste na masle a cibuľke a zmiešajte s uvarenými cestovinami. Zapekaciu formu vymažte maslom a nasypte cestoviny s hubami. Rozmiešajte 4 vajíčka s 2 dcl mlieka, osoľte a vlejte na cestoviny s hubami. Povrch posypte strúhaným syrom a zapečte do zlatista a chrumkava. Podávajte s obľúbenou nakladanou zeleninou, uhorkami, rôznymi čalamádami a pod.

Náš tip: Pre ešte lepšiu chuť môžete huby vylepšiť na kocky nakrájanou anglickou slaninou.

Kto by nemal rád jeseň. Zbierate huby a ovocie v prírode alebo radšej využijete ponuku supermarketu?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.