Pochutnajte si na 3 vynikajúcich dobrotách z póru

Pochutnajte si na 3 vynikajúcich dobrotách z póru

Jesenný čas je ideálny na zber záhradného póru. Táto zelenina je veľmi chutná a predovšetkým zdravá. S čím Vám pomôže a ako si na ňom môžete najlepšie pochutnať? Zistili sme to.

Pór obsahuje veľa vitamínov a minerálov – najmä  v zelenej časti. Jeho častá konzumácia je tak pre nás naozaj prospešná. Nájdete v ňom vitamíny B6, E, C, selén a karotény, ktoré posilňujú váš imunitný systém. Vie tiež zatočiť s infekciami a dokonca aj s nádchou, čo mnohí z vás iste uvítajú. Okrem spomínaného pór obsahuje tiež zinok, draslík, fosfor, mangán, foláty, železo, vlákninu a kyselinu listovú. Podporuje tvorbu svalov, krviniek a zvyšuje činnosť mozgu. Pri pravidelnej konzumácii póru sa nemusíte báť ani rôznych plesní alebo baktérií. Táto zelenina je ideálna na detoxikáciu – vie totiž perfektne vyčistiť žalúdok, zlepšuje priechodnosť čriev a dlhodobo znižuje cholesterol v krvi. A čo ďalšie tento zázrak vie? Podporuje prekrvenie organizmu, zlepšuje trávenie, pomáha pri zápche a znižuje riziko kŕčových žíl a rakoviny hrubého čreva alebo prostaty. Z póru sa navyše dajú pripraviť veľmi chutné jedlá, ktoré si zamiluje celá Vaša rodina. Dnes sme si pre Vás pripravili 3 výborné recepty.

Pórová polievka

  • 1 väčšia pór
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 zemiaky
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice maslaskrabka

Pór nakrájame na kolieska. Bielu časť orestujeme na masle v hrnci. Hneď ako zmäkne, zalejeme ho vývarom a pridáme nakrájané kolieska zo zelenej časti póru. Zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na drobné kocky. Tie pridáme do hrnca a varíme asi 20 minút. Potom pridáme smotanu a mixérom rozmixujeme. Na záver dochutíme soľou a korením.

Kuracie rezance na póre

  • 2 kuracie prsia
  • 1 pór
  • Olej
  • Zmes korenia (napr. Kari, korenie, paprika)
  • Slnečnicové semienka (asi hrsť)

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na malé rezančeky. Pór nakrájame na tenké kolieska. Na panvici necháme rozpáliť olej a potom pridáme mäso i pór a restujeme, kým mäso nezozlátne. Potom zmes dokoreníme podľa chuti a na záver pridáme slnečnicové semienka. Hotové podávame s ryžou.

Koláč s pórom

  • 1 pór
  • 1 balenie lístkového cesta  • 1 kyslá smotana
  • 100 g slaniny
  • 80 g eidamu
  • 2 vajcia

Vajcia rozšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Syr nastrúhame, pridáme k našľahanej zmesi a dochutíme soľou a korením. Na doske rozvaľkáme cesto a položíme ho na vymastený plech. Použiť môžeme tiež fóliu  na pečenie. Cesto vidličkou na pár miestach opatrne prepichneme. Na cesto nalejeme pripravenú zmes a posypeme pórom, ktorý sme predtým nakrájali na tenké kolieska, a slaninou nakrájanou na kocky. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 ° C asi 25 minút.

Prajeme dobrú chuť! A nezabudnite sa s nami v komentári podeliť o ďalšiu inšpiráciu. Čo z póru najviac chutí Vám?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.