Plody jesene a dobroty z nich

Plody jesene a dobroty z nich

Kalendárna jeseň už začala a je to cítiť  aj vonku. Chladné sú už nielen rána a večery. Ortuť teplomeru – k veľkej radosti mnohých z nás – klesla z tridsiatok k príjemným desetiam až pätnástim stupňom. Je tu skutočná jeseň, nádherne pestrá, s čerstvým vzduchom a občasným pohladením slnečnými lúčmi. Jej farebnú paletu tvoria oranžové tekvice, žlté jablká, červené šípky a lesklo hnedé gaštany.

Tento týždeň som si pre Vás pripravila jednoduchý recept na obľúbenú tekvicovú polievku s niekoľkými zaujímavými tipmi na jej obmenu i servírovanie. Tešiť sa môžete tiež na rýchly jablkový koláč a správny postup výroby šípkového čaju.

Tekvicová polievka stokrát inak

Suroviny: 1 tekvica Hokkaidó, 1 cibuľa, 50 g masla, soľ a čierne korenie

Postup: V hrnci rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanúcibuľu. Pridáme tekvicu na kocky (výhodou typu Hokkaidó je, že sa nemusí lúpať), osolíme a okoreníme. Chvíľku smažíme, aby sa suroviny pekne rozvoniali. Potom zalejeme horúcou vodou alebo vývarom tak, aby všetko bolo úplne ponorené. Premiešame a varíme na miernom ohni, kým nie je tekvica mäkká, čo je podľa veľkosti kociek cca 20-30 minút. Nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom. Túto klasickú jednoduchú variantu podávajte s tekvicovým pečivom ozdobenú kopčekom kyslej smotany pokvapkanej tekvicovým olejom.

Náš tip: Do tekvicovej polievky môžete tiež pridať nakrájané zemiaky, mrkvu, cesnak a dokonca aj zázvor. Na dochutenie sa výborne hodí aj kari, kurkuma a kokosové mlieko. Tekvicová polievka je úžasná v tom, že ju môžete urobiť na veľa spôsobov, či už klasicky slovenskú so zemiakmi, mrkvou a cesnakom, alebo pikantnú orientálnu so zázvorom a kurkumou. A kto má rád exotické chute, potom ho určite osloví kombinácia s kari a kokosovým mliekom.

Rýchly jablkový koláč

Suroviny: 2 hrnčeky polohrúbej múky, 1 hrnček cukru krupica, 1 hrnček mlieka, ½ hrnčeka rastlinného oleja, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 1 prášok do pečiva, 5 jabĺk, tuk na vymazanie a strúhanku na vysypanie formy – plechu, podľa chuti hrozienka, škoricu, mleté vlašské orechy

Postup: V mise zmiešame postupne všetky suroviny a vytvoríme hladké cesto. To vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a rozotrieme stierkou dohladka. Potom ho posypeme jablkami nastrúhanými na tenké plátky, ktoré môžeme zmiešať so škoricou, hrozienkami a mletými vlašskými orechami. Koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry cca na 180 stupňov.

Náš tip: Naložte si hrozienka do rumu a majte ich v šrúbovacom sklíčku v chladničke vždy po ruke. Budú vynikajúce do všetkých jesenných a zimných múčnikov, koláčov, závinov, pudingov a podobne.

Šípkový čaj so zachovanými vitamínmi

Ak šípkový čaj zalievate vriacou vodou, robíte chybu. Týmto spôsobom sa totiž pripravujete o cenné vitamíny C, A, K i B. Správnym druhom prípravy je tzv. macerácia, teda výluh za studena.  Ako na to? Sušené šípky ľahko rozdrvte, zalejte vlažnou vodou a ponechajte ideálne cez noc, ale pokojne aj niekoľko dní, pri izbovej teplote. Občas premiešajte. Ideálne množstvo sú dve lyžice drvených šípok na liter vody. Výluh prelejte cez umelohmotné sitko a pred konzumáciou zahrejte na cca 70 stupňov. Môžete si ho osladiť medom. Piť ho ale môžete aj studený.

Aké plody jesene využívate v kuchyni Vy?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.