Teplé večere pre chladné jesenné večery

Teplé večere pre chladné jesenné večery

Chladná jeseň je definitívne tu. Tiež je Vám v tých hmlistých a nevľúdnych večeroch tak príjemne doma? Určite so mnou budete súhlasiť, že hrejivú atmosféru domova nepodporí nič tak skvelo ako teplé jedlo. Ja vždy pri nástupe jesene a studeného počasia na sebe sledujem, ako začínam mať chuť na horúce výživné polievky a vôbec hutnejšie jedlá. Dnes som pre Vás vybrala dva skvelé recepty, ktoré Vás potešia aj zahrejú.

Pastiersky koláč

Toto jedlo pochádza z Veľkej Británie a je dokonca aj obľúbeným pokrmom kráľovskej rodiny. Pomenovanie koláč možno nie je až tak presné, je to vlastne mleté mäso so zeleninou navrchu zapečené vrstvou zemiakovej kaše a sýra. Ale pripravuje sa v zapekacej mise, pekáči alebo vyššom plechu, a tak si názov koláč určite zaslúži.

Suroviny na 4 porcie: 500 g mletého mäsa (ideálne hovädzie, ale môže byť aj kombinácia s bravčovým), 1 cibuľa, 1 mrkva, menšia ¼ zeleru, 2 paradajky alebo paradajkový pretlak, 4 veľké zemiaky, mlieko, maslo, olivový olej, 2 lyžice hladkej múky, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok.

Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu a zeler nastrúhajte. Na väčšej panvici rozohrejte olej a zeleninu restujte niekoľko minút. Pridajte mleté mäso, rozmiešajte a opäť restujte niekoľko minút. Potom poprášte múkou, pridajte soľ, čierne korenie a opekajte, kým sa zmes nespojí. Potom trošku podlejte, pridajte paradajky alebo pretlak a nechajte variť cca polhodinu, kým zmes nezhustne.

Medzitým si olúpte zemiaky a uvarte ich domäkka. Urobte zemiakovú kašu tak, ako ste zvyknutí, s mliekom a maslom, a nakoniec ju dochuťte muškátovým orieškom. Do zapekacej misy alebo pekáča rozprestrite najprv mäsovo-zeleninovú zmes a na ňu potom navŕšte zemiakovú kašu. Dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 20 minút. Keď je kaša dozlata upečená, pokrm je hotový.

Náš tip: Do zemiakovej kaše vmiešajte strúhaný parmezán alebo iný Váš obľúbený sýr, koláč potom bude ešte chutnejší a s lepšou krustou.

Farebný plech

Pokrm, ktorému doma hovoríme farebný plech, si môžete prispôsobiť podľa ročného obdobia, pretože sa robí zo sezónnej zeleniny, a samozrejme aj podľa svojej fantázie a chuti. Jeho príprava spočíva v nakrájaní zemiakov a zeleniny na menšie kocky, nastrúhaním sýra a zapečení.

Suroviny (prispôsobte si sami podľa počtu strávnikov): zemiaky, cibuľa, cesnak, mrkva, zeler, tekvica, olivový olej, soľ, ľubovoľné korenie a sýr Niva.

Postup: Všetky suroviny podľa potreby olúpte, oškrabte a nakrájajte na menšie kocky. Zmiešajte v mise so soľou, obľúbeným korením a olivovým olejom. Potom všetko vysýpte na papier na pečenie rozprestrený na plechu a pokryjte vrstvou nastrúhaného sýra. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečte dozlata.

Náš tip: Zeleninu môžete obmeňovať podľa ročného obdobia, pre ľahkú letnú večeru sa bude hodiť stredomorská varianta s batatmi, cuketou, baklažánom, paradajkami a paprikami. Pre túto verziu použite na zapečenie sýr balkánskeho typu.

Čo pripravujete najčastejšie k večeri Vy?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.