Tekvica na tanieri

Každú jeseň sa venujeme receptom, v ktorých dominuje tekvica. Nebude tomu inak ani teraz. Tekvica je v jesennej kuchyni kráľovnou a jedlá z nej pripravené sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné.
Pripravili sme si pre vás dva úžasné recepty a pár pomocníkov do kuchyne, ktoré vám s varením rozhodne pomôžu.
V minulom roku sme vám priniesli recept na dokonalú tekvicovú polievku. Dnes sme sa zamerali na rovnako chutné pokrmy, ktoré vás milo prekvapia.
Nátierka z pečenej maslovej tekvice
Na misku nátierky budete potrebovať:
- 1 maslovú tekvicu
- 1 lyžicu olivového oleja
- veľkú štipku soli
- 8 – 10 lyžíc masla
Postup
Tekvicu pozdĺžne rozpoľte a lyžicou vydlabte mäkkú dužinu so semienkami. Obe polovice tekvice vložte do pekáča reznou stranou nahor. Povrch dužiny na niekoľkých miestach narežte nožom, potrite olivovým olejom a osoľte. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 40 minút. Potom stiahnite teplotu na 170 °C a dopečte ešte 20 – 30 minút, kým dužina úplne nezmäkne. Horúcu a upečenú dužinu vydlabte zo šupky lyžicou, a ešte za tepla nahrubo rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte maslo a mixujte mixérom až dohladka. Hotové pyré osoľte podľa chuti, preložte do zatváracieho pohára a nechajte vychladnúť. Vychladnuté pyré skladujte v uzatvorenom pohári v chladničke. Pyré využijete nielen na chrumkavé pečivo a opečené tousty, ale tiež do rizota, k mäsu alebo k zeleninovým šalátom.
Tekvicové muffiny
Dávka na 15 porcií:
- 350 g tekvice Hokkaidó
- 350 g hladkej múky
- 350 g cukru
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 zarovnaná lyžička mletého muškátového orieška
- 130 ml mlieka
- Šťava z 1 pomaranča
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 100 g mliečnej čokolády
- Hrsť vlašských orechov
- 30 g tekvicových semienok

Postup
Rúru rozpálime na 170 °C. Do misy vložíme maslo a cukor a v robote vymiešame. Pridáme vajcia a znovu premiešame. Do zmesi prisypeme múku a pridáme kakao, škoricu a muškátový oriešok. Zalejeme mliekom, pomarančovou šťavou a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Znovu všetko premiešame. Nastrúhanú tekvicu pridáme do cesta a premiešame. Pridáme prášok do pečiva, nahrubo nakrájané orechy a tekvicové semienka a stierkou zapracujeme.
Papierové košíčky vložíme do formy a lyžicou do nich vložíme cesto. Vršky cesta môžeme posypať nasekanými orechmi a tekvicovými semienkami alebo po upečení potrieť rozpustenou čokoládou a posypať hoblinkami nastrúhanej pomarančovej kôry. Pečieme 30 minút.
Pomocníci na varenie aj servírovanie
Tak ako v každom článku, aj dnes vám uľahčíme hľadanie kuchynských pomocníkov. Nielenže vám pomôžu s varením, ale aj so servírovaním.
Z nášho e-shopu sme pre vás dnes vybrali:
- Plechy s nepriľnavým povrchom
- Odmerka s vekom na meranie, mixovanie aj uchovávanie potravín
- 2 kuchynské nože
- Odpadkový kôš priamo k pracovnej doske
- Izolačná podložka pod horúce nádoby
- 2 varešky
- Súprava dóz s vekami 5 ks
- Termo misa v niekoľkých veľkostiach
- Silikónové formičky na muffiny 5 ks
- 10 formičiek na muffiny a cupcakes
- Tyčový mixér pre ľahšie varenie a pečenie
- 50 formičiek v kovovom vzhľade na muffiny i cupcakes
- Doska na krájanie v kamennom vzhľade
- Forma na muffiny pre jednoduché pečenie
- Prestieranie slnečnice
- Porcelánové plytké taniere 4 ks
- Súprava príborov 16 ks
Máme radosť, pokiaľ sme vám pomohli dostať na stôl skvelú tekvicu a vy ste si na nej pochutnali. Rovnako tak nás aj poteší, ak sa vám hodil niektorý z našich pomocníkov. Ostatných pomocníkov do kuchyne nájdete TU.