Tekvica na tanieri

<strong>Tekvica na tanieri</strong>

Každú jeseň sa venujeme receptom, v ktorých dominuje tekvica.  Nebude tomu inak ani teraz. Tekvica je v jesennej kuchyni kráľovnou a jedlá z nej pripravené sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné.

Pripravili sme si pre vás dva úžasné recepty a pár pomocníkov do kuchyne, ktoré vám s varením rozhodne pomôžu.

V minulom roku sme vám priniesli recept na dokonalú tekvicovú polievku. Dnes sme sa zamerali na rovnako chutné pokrmy, ktoré vás milo prekvapia.

Nátierka z pečenej maslovej tekvice

Na misku nátierky budete potrebovať:

  • 1 maslovú tekvicu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • veľkú štipku soli
  • 8 – 10 lyžíc masla

Postup

Tekvicu pozdĺžne rozpoľte a lyžicou vydlabte mäkkú dužinu so semienkami. Obe polovice tekvice vložte do pekáča reznou stranou nahor. Povrch dužiny na niekoľkých miestach narežte nožom, potrite olivovým olejom a osoľte. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 40 minút. Potom stiahnite teplotu na 170 °C a dopečte ešte 20 – 30 minút, kým dužina úplne nezmäkne. Horúcu a upečenú dužinu vydlabte zo šupky lyžicou, a ešte za tepla nahrubo rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte maslo a mixujte mixérom až dohladka. Hotové pyré osoľte podľa chuti, preložte do zatváracieho pohára a nechajte vychladnúť. Vychladnuté pyré skladujte v uzatvorenom pohári v chladničke. Pyré využijete nielen na chrumkavé pečivo a opečené tousty, ale tiež do rizota, k mäsu alebo k zeleninovým šalátom.

Tekvicové muffiny

Dávka na 15 porcií:

  • 350 g tekvice Hokkaidó
  • 350 g hladkej múky
  • 350 g cukru
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 zarovnaná lyžička mletého muškátového orieška
  • 130 ml mlieka
  • Šťava z 1 pomaranča
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  •  100 g mliečnej čokolády
  • Hrsť vlašských orechov
  • 30 g tekvicových semienok

Postup

Rúru rozpálime na 170 °C. Do misy vložíme maslo a cukor a v robote vymiešame. Pridáme vajcia a znovu premiešame. Do zmesi prisypeme múku a pridáme kakao, škoricu a muškátový oriešok. Zalejeme mliekom, pomarančovou šťavou a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Znovu všetko premiešame. Nastrúhanú tekvicu pridáme do cesta a premiešame. Pridáme prášok do pečiva, nahrubo nakrájané orechy a tekvicové semienka a stierkou zapracujeme.

Papierové košíčky vložíme do formy a lyžicou do nich vložíme cesto. Vršky cesta môžeme posypať nasekanými orechmi a tekvicovými semienkami alebo po upečení potrieť rozpustenou čokoládou a posypať hoblinkami nastrúhanej pomarančovej kôry. Pečieme 30 minút.

Pomocníci na varenie aj servírovanie

Tak ako v každom článku, aj dnes vám uľahčíme hľadanie kuchynských pomocníkov. Nielenže vám pomôžu s varením, ale aj so servírovaním.

Z nášho e-shopu sme pre vás dnes vybrali:

Máme radosť, pokiaľ sme vám pomohli dostať na stôl skvelú tekvicu a vy ste si na nej pochutnali. Rovnako tak nás aj poteší, ak sa vám hodil niektorý z našich pomocníkov. Ostatných pomocníkov do kuchyne nájdete TU.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.