Sviatok sladkej komodity

<strong>Sviatok sladkej komodity</strong>

Kto z nás by nepoznal čokoládu? Táto delikatesná pochúťka nás sprevádza od detstva po celé generácie. Táto skvelá sladkosť je tak výnimočná, že si zaslúži svoj sviatok. Sotva sa u nás nájde niekto, kto by ju neochutnal.

História vzniku Medzinárodného dňa čokolády ale nie je vôbec stará. Prvý oficiálny Medzinárodný deň čokolády sa oslávil 13. septembra 2009. Bol zavedený s cieľom uctiť čokoládu ako obľúbenú pochúťku, ktorá si zaslúži svoje miesto v kalendári.

 Zrodila sa čokoláda

Všetko začalo pred viac než 3000 rokmi v Strednej Amerike. Prvé národy, ktoré okolo roku 1000 pr. n. l. objavili kakaové boby a ich objavitelia boli Mayovia a Aztékovia. Od 7. do 16. storočia používali kakaové boby staré civilizácie ako veľmi cenné platidlo. Kakaové boby boli považované za dar Bohov a nápoj z kakaového prášku pili počas rituálnych obradov len vyvolení. Tento nápoj mal však k dnešnej horúcej čokoláde veľmi ďaleko. Bol veľmi horký, penil a dochucoval sa korením ako bola vanilka, čierne korenie alebo chilli.

Moderná história čokolády sa však datuje až do roku 1517, kedy sa s obľúbeným nápojom domorodcov zoznámil španielsky objaviteľ Hernán Cortés. Čokoládový nápoj mu ale spočiatku vôbec nechutil. Pre Európana mal príliš horkú a kyslú chuť. Skúsil do nápoja pridať med a vyplatilo sa. Sladenie medom nápoj vylepšilo natoľko, že vznikla horúca čokoláda. Cortés sa po desiatich rokov vrátil z ciest naspäť do Európy s nákladom kakaa a vybavením k príprave čokolády. Španielsko sa vďaka tomu stalo kolískou európskej čokoládovej histórie. Začali vznikať prvé čokoládovne, v ktorých sa po celý deň pripravovala čerstvá horúca čokoláda. Z jej pitia sa stala veľmi módna a chutná záležitosť. V bohatých kruhoch sa pitie čokolády vžilo tak, že sa stalo zvykom uctiť horúcou čokoládou vzácnych hostí. Paničky z vyšších vrstiev začali organizovať kakaové stretnutia, na ktorých sa čokoláda nalievala zo strieborných kanvičiek do luxusného porcelánu a pre Španielov sa stala tým, čím bol pre Angličanov čaj.

Čokoláda pre zdravie

Skutočný prevrat však nastal, keď sa začala čokoláda sladiť cukrom. V čokoládovom porcelánovom servise tak pribudla aj cukornička.

Ako tomu u pochutín býva, čokoládové šialenstvo sa začalo rýchlo šíriť do celého sveta.

Čokoláda sa však stále konzumovala iba v tekutom stave.

Až v roku 1847 sa objavila v pevnej forme, ako prvá a veľmi nekvalitná, hrudkovitá tabuľka čokolády. Až za ďalších 28 rokov vznikla prvá mliečna čokoláda. Úžasné pralinky dokonca až v roku 1913. Obľúbenosť kakaových bobov stále stúpala. Odrazu patrili medzi veľmi oceňovanú komoditu, s ktorou sa začalo obchodovať na burze.

Mohlo by sa zdať, že čokoláda je sladkosť, ktorá je len dokonale chutná. Čokoláda však so sebou nesie aj bonus v podobe priaznivého vplyvu na naše zdravie. Je to veľký zdroj antioxidantov, ktoré chránia náš organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú látkovou premenou tukov. Jej rozumná konzumácia tiež pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, pomáha redukovať vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Pôsobí ako prevencia chronických ochorení a ovplyvňuje produkciu endorfínu (hormónu šťastia).

Vyberte si u nás

Pripravili sme pre vás niekoľko čokoládových kúskov z nášho obchodu, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

Ak vám čokoláda chutí, ale ste prisní k svojej línii, v tento deň (13. septembra) sa nemusíte trápiť výčitkami. Doprajte si aspoň tento deň tú najlepšiu čokoládu a podporte sa produkciou slastného endorfínu.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.