Vianočné pečivo a recept podľa kuchárky M. Sandtnerovej

<strong>Vianočné pečivo a recept podľa kuchárky M. Sandtnerovej</strong>

Vianočné sviatky sú obdobím plným radosti, príprav a lásky. Vôňa koláčikov prevonia celý domov a navodí tú pravú atmosféru Vianoc. Kto z nás nepozná ten pocit, kedy sa pri pečení nemôže dočkať, a už chce ochutnať práve upečené koláčiky ešte pred Štedrým dňom? Táto tradícia nás sprevádza po stáročia a pripomína nám nielen krásu Vianoc, ale aj vieru v ich čaro.

História vianočného pečiva

Tradícia pečenia vianočného pečiva siaha až do 16. storočia. Vtedy však malo úplne inú podobu, než akú poznáme dnes. Nezačali s ním kresťania, ale pohania, ktorí verili, že vianočné pečivo má ochranárske schopnosti. Malo chrániť rodinu, zvieratá a domácnosť pred temnými silami. Z cesta sa vykrajovali rôzne zvieratá ako symboly ochrany stáda, kolieska symbolizovali slnko a zaisťovali úrodu.

V minulosti sa vianočné pečivo pieklo úplne inak. Cukor a múka boli skôr vzácnosť, a tak prvé vianočné cukrovinky boli tvorené z medu a sušeného ovocia. Med bol veľmi dôležitou surovinou, najmä pri príprave medovníčkov, ktoré sa u nás piekli už v 13. storočí. Medovníčky boli obvykle prvým vianočným pečivom, ktoré sa pripravovalo na sviatky, pretože potrebovali čas, aby dostatočne zmäkli. Vianočné pečivo malo aj sociálny rozmer – po upečení sa rozdávalo medzi príbuzných a susedov, aby bolo zaistené, že šťastie a hojná úroda nebude v rodine chýbať.

100ročný recept na linecké koláčiky podľa Sandtnerky

Sandtnerky boli vynikajúce kuchárske knihy, ktoré napísala hviezda prvorepublikovej gastronómie Marie Janků – Sandtnerová. Prinášame Vám jej recept na linecké koláčiky, ktorý je takmer 100 rokov starý, ale stále vynikajúci, chutný a poctivý.

Na prípravu lineckých koláčikov budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 90 g práškového cukru
  • 140 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipku soli
  • pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • lyžicu šťavy z citróna
  • ríbezľovú marmeládu, prípadne inú, kyslejšej chuti

Postup

Cez sitko preosejte do misy všetky suché ingrediencie (múku a cukor). Pridajte štipku soli a citrónovú kôru. Všetko krátko premiešajte a pridajte na kúsky nakrájané maslo, žĺtky a citrónovú šťavu. Premiešajte dohromady tak, aby sa žĺtky trochu prepojili so sypkými ingredienciami a potom spracujte cesto v miske rukou. Pokračujte, kým nevytvoríte jednu veľkú hrudku, potom ju ešte krátko prepracujte už na stole alebo vale oboma rukami.

Vzniknutý valček cesta zabaľte do potravinárskej fólie alebo vložte do igelitového vrecka a nechajte odležať a stuhnúť. Cesto by malo ležať v chlade najmenej dve hodiny, ale lepšie je 24 hodín.

Rúru predhrejte na 170° C.

Cesto vyberte z chladničky a nechajte štvrť hodiny pri izbovej teplote odpočinúť. Potom ho rozdeľte zhruba na tretiny. Na pomúčenej doske vyváľajte časť cesta. Placka by mala byť rovnomerná a zhruba 5 mm vysoká. Vykrajujte požadované tvary a do polovice kúskov vykrojte ešte ich prostriedok.

Pečte na 170 °C cca 10 minút. Druhá a ďalšie várky budú hotové o niečo rýchlejšie. Upečené koláčiky nechajte minútu odpočinúť. Stuhnú a budú sa lepšie vyberať z papiera na pečenie.

Vychladnuté koláčiky plňte marmeládou a uschovajte do krabice pred nezbedníkmi, ktorí by mu mohli ešte pred Vianocami prísť na chuť.

Cukrovinky z Magnet 3P

Nie každý však bude mať čas, chuť a možnosť vianočné koláčiky upiecť. Mysleli sme na vás aj tentokrát a vybrali sme pre vás cukrovinky, ktoré sa budú na vašom vianočnom stole skvele vynímať, ale budú aj skvele chutiť.

Toto všetko a mnoho ďalších chutných sladkostí nájdete tu. Už žiadne ťažké nákupy a zložité pečenie. Každú vašu objednávku doručíme na vašu adresu.

Nech už pečieme tradičné vanilkové rožteky, skúšame nové recepty alebo si pochutnávame na kúpenom vianočnom pečive, ide predovšetkým o to, byť spolu a užívať si tento krásny čas v roku.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.