Vaječný likér, chuť pohody a zimných večerov

Vaječný likér, chuť pohody a zimných večerov

Mamičky a babičky varia lahodný ajrkoňak nielen pre dospelých členov rodiny, ale tiež bezalkoholový variant pre deti. Mali ste, a máte to doma, tiež tak? Tiež ste na neho chodili tajne do špajze? Mnohým z nás to zostalo aj v dospelom veku, pretože – kto by odolal tak lahodnej chuti a vôni.

Počiatky vaječného likéru nie sú presne zdokumentované, ale odborníci sa zhodujú, že jeho história siaha až do stredovekého Anglicka. Základom bol nápoj zvaný „posset“, ktorý sa vyrábal z vína alebo piva, smotany, cukru, vajec a na zahustenie sa pridával chlieb či oves.

V 13. storočí si anglickí mnísi tento nápoj upravovali pridaním vajec a fíg. Pôvodný „posset“ sa pil teplý a slúžil často ako posilňujúci nápoj.

Postupom času sa do receptu začalo pridávať drahé korenie, ako škorica alebo muškátový oriešok, čo z tohoto nápoja urobilo luxusnú záležitosť, dostupnú predovšetkým aristokracii. Vaječný likér sa tak stal nápojom pre výnimočné príležitosti, najmä pre Vianoce. Chladné zimné počasie prispelo k jeho obľube, pretože umožňovalo uchovať nápoj dlhšiu dobu, bez toho, aby sa mliečne zložky skazili.

V 17. storočí sa ako hlavná alkoholická ingrediencia začalo používať sherry, ktoré postupne nahradilo víno a pivo. Keď sa recept na vaječný likér dostal, vďaka kolonistom, do Ameriky, došlo k ďalšej zmene – sherry bolo nahradené lacnejším karibským rumom, ktorý bol dostupnejší a menej zdanený. Rum nielen dodal nápoju silu, ale mal aj konzervačné účinky, vďaka ktorým sa mlieko a vajce uchovávali dlhšie, čo bolo dôležité predovšetkým v dobe, pred vynálezom chladničky. Alkohol zároveň pôsobil ako dezinfekcia, ktorá zničila prípadné baktérie obsiahnuté vo vajciach. Preto sa odporúča nechať likér niekoľko dní odležať, aby alkohol mohol plne zapôsobiť.

Vaječný likér sa postupom času rozšíril po celom svete a získal rôzne miestne variácie. V USA sa vedľa rumu často používala whiskey, bourbon alebo kombinácia niekoľkých druhov alkoholu. Prvý prezident Spojených štátov, George Washington, mal napríklad vo svojom recepte brandy, whiskey, rum a sherry. V Latinskej Amerike sa zase kravské mlieko nahradzovalo kokosovým, pridávala sa vanilka a namiesto rumu sa používala tequila. Dnes je k dispozícii aj vaječný likér bez alkoholu, ktorý je obľúbený najmä u detí.

Aj cez mnoho variácií a dostupných komerčných verzií zostáva najväčšia obľuba u domáceho vaječného likéru. Recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu a každý má svoju obľúbenú verziu tohoto nápoja, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou vianočnej atmosféry.

Recept, ktorý vás naláka

Receptov na vaječný likér je nekonečné množstvo. My sme si pre vás pripravili ten menej náročný, ale chutný tak, že možno budete nútení variť ho za pár dní znova. A znova. A znova…

Krkonošský vaječný likér

Čo budete na jeho prípravu potrebovať:

  • 6 žĺtkov z čerstvých vajec
  • 2 polievkové lyžice cukru krupica
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 sladené kondenzované mlieka
  • 2 nesladené kondenzované mlieka
  • 0,5 l rumu

Príprava:

Žĺtky, cukor a vanilkový cukor šľaháme rukou alebo elektrickým šľahačom na strednom stupni otáčok do peny. Potom do vzniknutej peny prilievame kondenzované mlieko sladené aj nesladené a nakoniec rum. Pomocou lievika nalejeme vaječný likér do fliaš, uzavrieme a dáme do chladničky.

Magnet 3P s pomocníkmi, ktorých si zamilujete

Ani dnes sme nezabudli a z nášho obchodu sme pre vás vybrali tých najlepších pomocníkov.

To všetko, a ešte mnoho ďalšieho nájdete na našich stránkach Magnet 3P.

Nech už sa pustíte do lahodného nápoja alebo si budete len slastne užívať pohody pri televíznych programoch, nezabudnite, že tu pre vás budeme aj budúci rok.
Prajeme vám krásne prežitie vianočných sviatkov a ten najpríjemnejší krok do nového roka.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *