Aby trávnik zostal trávnikom aj v lete

<strong>Aby trávnik zostal trávnikom aj v lete</strong>

„Trávička zelená to je naše potešenie

trávička zelená, to je naša perina…“

Zelený mäkký koberec trávy láka prejsť sa po ňom bosou nohou. To avšak za predpokladu, že sa o neho správne staráme. Ako na ten najmäkší a najzelenší trávnik, to si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Pravidelnosť udrží váš trávnik v kondícii

Základ správnej starostlivosti o trávnik je jeho pravidelné kosenie a správne zavlažovanie.

Správne kosenie zabraňuje nežiadúcemu rastu bočných výhonkov, odnoží, nových listov a potlačuje rast buriny. Vďaka pravidelnému koseniu dochádza tiež k žiadanému zhustnutiu trávnika. Hustý trávnik je odjakživa snom väčšiny záhradkárov.

Optimálna výška kosenia je 3,5 až 5 cm. Tam, kde je tieň, by nemal byť nižší než 5 cm. Ak budete trávnik sekať kratšie, než sa odporúča, trávnatá plocha zredne. V období tepla je dôležité ponechať trávu dlhšiu (cca 5 cm) a sekať ju až v chladnejšom počasí.

Sekačka verzus kosa

Máme pre vás dôležitú radu od odborníkov na trávniky a kosenie.

Ak je to možné, sekajte vyššiu trávu kosou. Ide to s ňou totiž rozhodne lepšie. Má to však aj niekoľko ďalších výhod: kosenie kosou patrí medzi veľmi zdravý pohyb a tiež kŕmna tráva od kosy je rozhodne lepšia než rozdrvená a rozhryzená od sekačky. Kosa neničí trávnik, zatiaľ čo ťažké nože sekačky narušujú trávne steblá veľmi nízko. Navyše ich neuseknú, ale ošklbú. Dobre nabrúsená kosa trávu zotne, následným pohybom odtiahne preč a správne položí. Kosenie kosou je proste stále perfektný spôsob, ako urobiť trávnik čo najkrajší.

Nie všetci však máme k dispozícii kosu a vieme to s ňou. Tiež pre väčšie plochy záhrady je ideálna správne zvolená sekačka. Pri sekaní sekačkou, ak je tráva vysoká, skracujte trávnik postupne a nikdy nie naraz. Najprv pri najvyššej polohe kosenia a až potom na nižší stupeň.

Trávnik sa kosí v závislosti na niekoľkých faktoroch: oblasť, stav trávnika a počasie. Zároveň sa kosí vo vegetačnej dobe od polovice apríla do konca októbra, približne 20 až 25krát, čo predstavuje kosenie raz týždenne. Je dôležité dbať na pravidelne ostrené nože, pretože vďaka nim bude vzhľad trávnika krajší a kosenie bude ľahšie.

Dôležitá závlaha

Trávu tvorí z 80 % voda. Koľko spotrebuje vody závisí na teplote pôdy. Pri zalievaní je veľmi dôležité dbať na niekoľko pravidiel:

  • Zalievajte menej často s vyššími dávkami vody.
  • V lete zalievajte pravidelne trávnik až ku korienkom.
  • Zálievku vykonávajte maximálne 2 x týždenne, najlepšie však 1 x týždenne, ale intenzívnejšie (cca 20 l/m²).
  • Vykonávajte priebežne mulčovanie alebo trávnik hnojte hnojivami určenými pre letné obdobie.
  • Zalievajte iba ráno, pretože vtedy sa voda vsiakne do pôdy skôr, než stúpne teplota vzduchu.
  • Mladý trávnik zavlažujte častejšie než trávnik starší (niekoľkoročný).
  • Trávnik na piesočnatej pôde  vyžaduje oveľa častejšiu zálievku.
  • Trávnik rastúci v tieni zavlažujte menej.

Menšie dávky vody v častých intervaloch nie sú pre trávnik dobré a ničia ho. Ak by sme zalievali iba povrchovú vrstvu, voda sa rýchlo odparí a trávnik zostane takmer bez vlahy.

Večerné zalievanie nie je rozumné, pretože podporuje vznik nežiadúcich hubových chorôb. Rozhodne nesprávne je zalievanie počas dňa, pretože trávnik využije iba malé množstvo vody, a navyše hrozí popálenie trávnych stebiel. Ako sme už zmienili, najvhodnejšie je zalievanie ráno, kedy sa môže voda ľahšie vsiaknuť do pôdy a nie je ešte horúco.

Optimálne je tiež občasné mulčovanie. Samotná tráva predstavuje totiž skvelé hnojivo. Obsahuje dusík, ktorý v nej rýchlo mineralizuje a je vďaka pôsobeniu rastliny znovu využitý.

Pravidelným kosením pomocou mulčovacej kosačky zostane posekaná tráva ležať na ploche, rozloží sa a tým poslúži ako cenná zásobáreň organických živín. Je ale dôležité, aby posekaná tráva bola dobre rozomletá a roztrúsená po trávniku.

Údržba trávnika v parných dňoch

V lete stačí len pár horúcich dní a ak trávnik nezalejeme, odsúdime ho k záhube. Ak sa chceme pýšiť krásnym zeleným kobercom, musíme ho pravidelne zalievať. Že potrebuje zaliať spoznáte ľahko. Prejdite sa po ňom a obzrite sa. Ak za vami zostanú stopy zo zľahnutých stebiel a lístkov, znamená to, že potrebuje vodu. V listoch jej v tomto prípade nie je dostatok a nevytvorí sa v nej dostatočný tlak, ktorý ich narovná. Aj keď je odporúčaná najlepšie ranná zálievka, v prípade extrémnych horúčav môžete trávnik jemným kropením ochladzovať aj cez deň (aby sa neprehrievali korene).

Trávnik na dovolenku nejazdí

Než odídete na dovolenku, trávnik pokoste nakrátko, maximálne však o 1/3 dĺžky. Príliš krátky trávnik by mohlo spáliť slnko. Dostatočne ho zavlažte – pôda by mala byť vlhká približne do hĺbky 10 – 15 cm. Po návrate z dovolenky už trávnik môžete posekať, ale tentokrát nechajte trávu o niečo dlhšiu. Až pri ďalšom kosení postupujte tak, ako ste zvyknutí.

Pomocníci v starostlivosti o trávnik

Tak, ako zakaždým, nájdete v našich článkoch nielen inšpiráciu a mnoho dôležitých rád, ale tiež pomocníkov z nášho e-shopu.

Pre starostlivosť o trávnik sme pre vás vybrali:

Veríme, že vám naše rady prišli vhod a váš trávnik bude ako vždyzelený, mäkký koberec, ktorý bude zvádzať k posedeniu.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.