Raňajky v tráve

<strong>Raňajky v tráve</strong>

Keď sa povie piknik, mnohým z nás sa vybaví romantické posedenie a občerstvenie v prírode pre dvoch. Piknik ale môžeme usporiadať aj pre väčší počet stravníkov. Vhodné miesto nájdeme nielen na lúke, pri lese, ale aj v mestských parkoch a sadoch.

História

Názov piknik pochádza z francúzskeho pique – nique, ale k jeho pôvodu sa vzťahuje hneď niekoľko teórií. Podľa jednej vzniklo v knihe Origines de la Lanque Française od Tonyho Willise z roku 1692. Slovo pique – nique používa autor pre označenie skupiny osôb, ktorá si na večeri v reštaurácii prinesie svoje vlastné víno. Ide o zloženinu dvoch slov, kedy pique znamená výzvu k jedlu a nique označuje vec bez väčšej hodnoty. Hovorilo sa tak aj obedu, na ktorý si každý stolovník priniesol svoje vlastné jedlo.

V 18. storočí sa slovo piknik stalo výrazom pre stretnutie ľudí, kam každý z nich priniesol niečo k jedlu alebo sa na pohostení finančne podieľal. V tej dobe tiež vznikali reštaurácie v tomto štýle. Hostiny teda prebiehali vo vnútri a piknikovanie bolo iba pre vyššiu triedu. Až o niečo neskôr sa pikniky zmenili na romantické hodovanie v tráve, ktoré však stále bolo záležitosťou smotánky, nie prostého ľudu.     

Popularitu pikniku zvýšila po celom svete až francúzska revolúcia. Vtedy francúzski aristokrati vo veľkom emigrovali do USA, Anglicka, Rakúska a ďalších krajín, kde so sebou priviezli nielen svoje tradície, ale tiež piknikovanie. Veľkého rozmachu zažili pikniky v Anglicku. V Amerike dokonca gazdiné súťažili o najzaujímavejšie zloženie chodov v koši. Postupne sa pikniky presunuli aj do vidieckeho prostredia a stali sa z nich pokojné stretnutia s pohostením. K pikniku neodmysliteľne patria dobré jedlá, ktoré sa pohodlne konzumuje a ľahko prenášajú. Popularite sa v jeho začiatkoch tešili najmä rôzne sendviče, plnené bagety, pečené kurčatá, ovocné aj tvarohové koláče, ryby, rozbif, bravčový jazyk, rôzne šunky, atď… Koše s takým nákladom boli ťažké a v dobe, kedy neboli ešte autá, staralo sa o ich nosenie služobníctvo. Pikniková kultúra sa vyvíjala s dobou a vo chvíli, kedy sa dal kôš odviezť pohodlne autom, nosili si zámožnejší ľudia na piknik aj porcelánový riad a príbory.

Piknik dnes

Piknikovanie dnes patrí medzi najobľúbenejšie druhy zábavy spojené s občerstvením. Obsah dnešných piknikových košov sa od tých predchádzajúcich podstatne líši a tiež už v nich väčšinou nenosíme porcelánový riad. Sú plné rozmanitých pokrmov ako sú sendviče, ovocie, zelenina a šaláty z nich, hamburgery, rôzne druhy pečiva, údenín, koláče a ďalšie sladkosti. Fantázii sa v tomto prípade rozhodne medze nekladú.

Piknik si môžete usporiadať v ktorúkoľvek dennú dobu. Začať môžete už raňajkami pri východe slnka, obedovať v tráve má tiež niečo do seba a poobedný piknik je tiež nesmierne romantický. Ak chcete piknikovať v meste, zistite si najprv, kde je to možné a za akých podmienok. Na niektorých miestach totiž zakazuje vyhláška používanie alkoholu a jej porušenie by mohlo viesť k nepríjemnostiam. Vo väčších mestách dokonca nájdete požičovne piknikových košov vrátane lahodného obsahu.

Z riadu môžete použiť ľahké a nerozbitné z melamínu alebo jednorazové. V prípade jednorazového riadu by mal byť súčasťou koša aj kôš na odpadky.

Základom každého pikniku je kvalitná pikniková deka. Najlepšie deky majú zospodu hliníkovú vrstvu, ktorá neprepustí vlhko a v prípade studenej zeme vás ochráni pred prechladnutím.

Vybavenie na piknik z nášho obchodu

Aj tentokrát sme si pre vás pripravili mnoho potrebných kúskov, ktoré na piknik rozhodne využijete:

Medzinárodný deň piknikov už síce bol 18. júna, ale vy si ho môžete dopriať kedykoľvek vás k tomu počasie zláka.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.