Praktický svet kutilov

<strong>Praktický svet kutilov</strong>

„Jsem kutil, mám malou dílnu víc mě nezajímá. Má práce je moje hobby, šťastnej člověk, kdo to tak má …“

To je úryvok z populárnej pesničky o kutilovi skupiny Chinaski. Nemusíte byť ani kutil, no napriek tomu potrebujete občas niečo privŕtať, opraviť alebo vyrobiť. Máte ale optimálne prostredie na také domáce „majstrovanie“? Niektoré domáce dielničky sa zmestia do rohu garáže, pivnice, do priestoru pod schody, nevyužitých komôr alebo namiesto nevyužívaných izieb apod., iné už sú väčšie a nájdu svoje miesto v starých hospodárskych staveniskách, stodolách, kôlňach alebo v budovách postavených pre tento konkrétny účel.

Malá dielnička môže mať i len 6 metrov štvorcových, aby ste do nej mohli umiestniť pracovný stôl, police a skrinky. V každom prípade potom platí, že by každý majiteľ dielne alebo dielenského kútika mal dbať na bezpečnosť.

Na čo by ste nemali zabudnúť, keď zariaďujete svoj dielenský kútik?

Osvetlenie

Na prácu musíte dobre vidieť, a preto je nutný dostatok svetla. Nad pracovnou doskou alebo stolom je ideálnym zdrojom svetla žiarovka. Doplniť ju môžete aj prídavnou otočnou lampou. Ak máte stôl navyše pri okne, môžete ľahšie vetrať.

Je tiež dôležité myslieť na dostatok a rozloženie elektrických zásuviek s prívodom el. prúdu.

Podlaha

Pod pracovný stôl rozhodne nepatrí koberec alebo podlaha z horľavých materiálov. Vyslovene praktická je betónová podlaha, ktorú môžete umývať. Na túto podlahu potom môžete dať gumové a protišmykové rohože.

Odhlučnenie

Mnoho prác v dielni vyžaduje používanie hlučných nástrojov. Aby ste zvyšok rodiny a susedov nerušili, je dobré steny aspoň čiastočne odhlučniť. Pri väčších dielňach je dobré už nasadiť aj protihlukové a protipožiarne dvere.

Pracovný stôl

Pracovná plocha je jeden z najdôležitejších prvkov dielne. Najlepší dielenský stôl  je uzamykateľný, kovový, ktorý je výškovo nastaviteľný a je opatrený masívnou pracovnou doskou. Tí šťastnejší z kutilov na ňom majú kvalitný zverák a kotúčovú brúsku. Nad stôl sú najpraktickejšie nástenné organizéry na drobné nástroje, skrutky, klince, vruty či nity. Zavesiť nad stôl môžete rôzne náradie, napríklad kliešte, skrutkovače a francúzske kľúče. Vedľa stola sú vhodné plechové dielenské skrine. Pod stolom nájdu miesto pojazdné plechové kontajnery a šuplíky na drobnosti.

Náš e-shop na kutilov rozhodne nezabúda. Našli sme pre vás pár dôležitých kúskov náradia, ktoré vo vašej dielni rozhodne využijete:

Ak patríte medzi nadšených kutilov, určite si v našom obchode vyberiete mnoho praktických pomocníkov.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.