Všetci ku grilom
Vedeli ste, že v grilovaní patríme k svetovej špičke? Viac ako 90 % Slovákov už niekedy grilovalo a obľúbenosť tejto činnosti aj naďalej stúpa. Grilovanie je totiž veľmi obľúbená forma stretávania sa s priateľmi alebo s rodinou.
Na grile sa najčastejšie pripravuje mäso, klobásky, ryby, syry alebo zelenina.
Pripravujeme grilovanie
Medzi nami sú nadšenci, ktorí grilujú po celý rok a nerozhodí ich ani chladné počasie, ale väčšina z nás grilujeme predovšetkým v lete. Grilovať môžeme takmer všade, a to aj v paneláku na balkóne. Najčastejšie však na terase, záhrade, v parku alebo niekde v prírode.
Použiť môžeme mnoho typov grilov, od tých najjednoduchších na drevené uhlie, až po tie drahšie plynové alebo elektrické.
Pre bežné grilovanie je ideálny gril s vekom, ktorý má praktický priestor na odkladanie. Ak na grilovačku cestujete, oceníte gril s chladiacou taškou, ktorý vďaka nízkej hmotnosti preveziete kamkoľvek.
Okrem mäsa môžete grilovať aj zemiaky. Je to pochúťka veľmi obľúbená, obzvlášť, ak k nej budete podávať chutný dip. Budete potrebovať kovovú podložku na grilovanie zemiakov.
Pochutiny, ktoré na grile pripravujete, môžete potierať pripravenou marinádou alebo maslom a to skvelými silikónovými mašľovačkami. Rozhodne by však vo vašej výbave náčinia nemali chýbať praktické kliešte. Sú chuťovo neutrálne a úplne hygienické.
Medzi úžasné vychytávky patrí podložka na grilovanie, na ktorej ugrilujete nielen mäso, ale aj klobásky a párky. Rovnako tak aj 2 ochranné podložky, ktoré vám ušetria neskoršiu prácu pri čistení grilu.
Ak milujete grilované zmesi, prídu vám vhod 2 železné panvice s kvalitným keramickým povlakom. Pripravované pokrmy zostávajú na povrchu chrumkavé a vo vnútri šťavnaté.
Na grilovanie ste už takmer pripravení. Teraz už len ochrániť svoje ruky extra dlhými prešívanými chňapkami a oblečenie kuchynskou zásterou.
Jednoduchú údržbu grilu prevediete oceľovou špongiou, ktorá starostlivo vyčistí každý rošt. V tejto chvíli je váš gril opäť pripravený na ďalšie grilovanie.
Že sa už nemôžete dočkať?
Recept na dokonalú marinádu
Na záver sme si pre vás pripravili recept na jednu z najobľúbenejších marinád. Marináda je zmes oleja, korenia, byliniek a ďalších prísad. Používa sa k naloženiu mäsa, syrov alebo zeleniny. Aby tieto suroviny získali z marinády čo najlepšiu chuť, je dobré nechať ich v marináde naložené niekoľko hodín alebo aj dní.
Na túto marinádu budete potrebovať:
- štipku soli
- 4 strúčiky cesnaku rozpučeného s 1 lyžicou plnotučnej horčice
- 8 lyžíc rastlinného oleja
- mleté čierna korenie
- 4 lyžice jemného kečupu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- grilovacie korenie
Všetky suroviny poriadne premiešame, aby sa ich chute prepojili. Do marinády môžete naliať aj pár lyžíc svetlého piva. Do tejto zmesi potom naložte naklepané a trochu osolené mäso. Nechajte uležať minimálne cez noc. Ak mäso necháte marinovať deň či dva, chute ním dokonale prejdú a o kulinársky zážitok budete mať postarané.
Dobrú chuť s neodolateľnou letnou vôňou rozpáleného grilu.