Veľkonočný baránok na váš stôl
Baránok patrí k veľkonočnému stolu rovnako tak, ako k vianočnej tabuli kapor. Patrí medzi dávne tradície, ktoré sa snaží väčšina z nás dodržiavať. Viete však odkiaľ táto tradícia pochádza?
Baránok ako symbol záchrany
Tradícia veľkonočného baránka vznikla pred mnohými tisíckami rokov v Egypte. Navždy bude spojená s vyslobodením izraelského národa z egyptského otroctva. Izraelčania zabíjali na pamiatku svojho vyslobodenia ročných baránkov, ktorých opiekli na ohni a potom ich spoločne jedli.
Kedy presne došlo k rozšíreniu pečenia sladkého baránka na úkor toho skutočného z mäsa už nemožno jednoznačne určiť.
Upečte si lahodného baránka
Receptov na baránka je nespočetné množstvo. Dokonca si môžete vybrať z niekoľkých druhov ciest. My sme pre vás vybrali recept z lahodného treného cesta.
Suroviny, ktoré budete potrebovať na treného baránka:
- 120 g masla
- 4 vajcia
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- Pár kvapiek šťavy z citrónu
Postup:
Tuk, žĺtky a cukry vyšľahajte do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Do cesta pridáme šťavu z citróna, a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
Do vymastenej a múkou vysypanej baránkovej formy nalejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre približne 30–45 minút.
Vychladnutého baránka pocukrujte alebo prelejte čokoládovou polevou a dajte na krk červenú mašľu. Takto pripravený baránok sa bude na vašom stole skvele vynímať a všetkým bude určite chutiť.
Judáš iba na Zelený štvrtok
Judáše sa podľa ľudových zvykov pečú pred Zeleným štvrtkom a pripomínajú tak udalosti, ktoré predchádzali ukrižovaniu Ježiša. Najčastejšie majú tvar stočeného povrazu, ktorý symbolizuje smutný koniec zradcu Judáša, môžeme však tvoriť aj iné tvary. Medzi najčastejšie patria zvieratká – vtáčiky, kuriatka, holubičky, slimáky alebo vrkoče. Judáš je tradičné sladké pečivo, ktoré chuťou pripomína mazanec alebo vianočku. Kysnuté sladké cesto je tučnejšie a je veľmi chutné. Pre ich pečenie si pripravíme kvások z droždia, vlažného mlieka, múky a lyžičky cukru. Cesto je potrebné poriadne vypracovať a venovať mu dostatok času. Môžeme do neho pridať hrozienka.
Vytvarované judáše vyrovnáme na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie a necháme ešte dokysnúť. Pred samotným pečením ešte potrieme judáše rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trochu vody. Po dokysnutí vložíme plech s judášmi do vyhriatej rúry a pečieme na 180 – 190 °C, približne 30 minút do zlatista.
Čo najskôr po upečení potierame hotových judášov medom, ktorý sme ohriali s kúskom masla. Aj po vychladnutí budú judáše na povrchu mierne lepkavé, avšak to je ich typická vlastnosť a dodáva im lahodnú chuť.
Kým veľkonočný baránok sa pečie na Bielu sobotu, judáše už na Zelený štvrtok. Podľa tradície totiž ten, kto judáša pomazaného medom zje štvrtok, bude v nasledujúcom roku chránený pred mnohými rôznymi neduhmi.
Prajeme vám príjemné jarné sviatky, nech už sa do pečenia pustíte alebo nie.