Jar na tanieri netradične

<strong>Jar na tanieri netradične</strong>

Jar nie je síce ešte medzi nami, ale počasie občas už vykukuje. Mnohí z nás sa už tešia okrem teplejšieho počasia aj na svieže zeleninové pokrmy.

Preto sme si dnes pre vás pripravili veľmi populárny pokrm, ktorý má svoj pôvod až v severnej Afrike, avšak najviac sa varí na Blízkom východe v Izraeli, kde je považovaný za národné jedlo.

Shakshuka alebo tiež šakšuka je zeleninový pokrm, ktorý sa najviac blíži nášmu leču. Obvykle sa konzumuje s pita chlebom alebo opečenými toastami na raňajky, ale je to aj vynikajúci obed alebo večera.

Jej príprava je ľahká a k tomu všetkému ušetríte aj množstvo riadu, pretože ju pripravíte v jednej panvici. Ponúka množstvo obmien, ale hlavnými ingredienciami sú paradajky, papriky, cibuľa a vajcia. Zjednodušene povedané sú shakshuka sadené vajcia, zapečené v zmesi zeleniny.

Ešte, než si pripravíte všetky ingrediencie, vybrali sme pre vás dôležité kúsky riadu, ktoré pri varení tohto chutného pokrmu rozhodne využijete.

Najdôležitejší riad v tomto recepte je bezpochyby kvalitná panvica. Vybrali sme pre vás hneď niekoľko typov:

Na nákup ingrediencií si nezabudnite vziať tašku sieťovku, do ktorej sa toho zmestí veľa. K vareniu sú tiež veľmi potrebné nože. Ideálna je súprava 5 ks nožov, ktoré majú ergonomické rukoväti a odolnú čepeľ s ostrím z nehrdzavejúcej ocele. Aby ste mohli zeleninu ľahko nakrájať, od toho pre vás máme súpravu 3 ks dosiek na krájanie. Sú odolné proti prerezaniu a nie sú porézne. Ak máte v obľube ľahšie a pružnejšie, je tu 3-dielna súprava kuchynských dosiek.

K príprave budete potrebovať tiež vajíčka. Pre ich bezpečné uloženie máme praktický box na vajcia.

Aby pokrm nepostriekal okolie sporáka, odporúčame panvicu zakrývať praktickou ochrannou pokrievkou, ktorou môže unikať para, avšak rozpálený tuk už nie.

A konečne sme pri servírovaní. Najlepšie naberiete shakshuku naberačkou 2 v 1.  Ak ešte čakáte na stravníkov a potrebujete uchovať jedlo čo najdlhšie teplé, oceníte termo misy s prvotriednou izoláciou.

A teraz už sľúbený recept:

  • Na panvici na oleji najprv opečte cibuľu a papriku, oboje nakrájané na silnejšie plátky.
  • Potom pridajte nasekaný cesnak a na malé kocky nasekané paradajky (môžete použiť čerstvé i konzervované)
  • Zmes dochuťte korením (rímsky kmín, chilli papričky, čierne korenie) a osoľte
  • Vzniknutú zmes poduste približne 15 minút, kým sa chute vzájomne nespoja. Vznikne tak lahodná omáčka s kúskami zeleniny.
  • Do podusenej zmesi vytvorte vareškou jamky, do ktorých opatrne vyklepnete vajcia.
  • Zmes už nemiešajte, ale prikryte ju pokrievkou a za miernej teploty nechajte vajca „dôjsť“ do požadovanej konzistencie. Bielky by mali byť pevné, žĺtky hustejšie, ale vláčne.
  • Navrch hotového pokrmu nasypte nasekanú listovú petržlen, prípadne orientálne korenie Sumahu alebo syr Feta.
  • Shakshuku podávajte s pita chlebom, toastom alebo bagetou.

V túto chvíľu vám už len poprajeme báječné vnímanie dokonalých chutí.

Dobrú chuť!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.