Jesenné slnko na tanieri
Jeseň opäť vstúpila do našich dní a posilnila našu potrebu a túhu po teple. Ako sa zahriať, a ešte si dobre pochutnať?
Máme pre vás úžasný a veľmi chutný recept na polievku z tekvice hokkaido. Polievka má oranžovú farbu a do jesenných dní je ako stvorená.
Ešte, než si ju uvaríme, povieme si niečo o samotnej hokkaido. Táto tekvica je vo svete známa tiež pod názvom Uchiki Kuri a patrí medzi najpopulárnejšie tekvice japonského pôvodu. Posilňuje imunitný systém, je zdrojom nenasýtených mastných kyselín omega3 a omega6. Obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály železo, horčík, sodík, zinok, draslík a sodík.
Tento oranžový zázrak môžeme pripraviť na mnoho spôsobov. Jedným z nich je sľubovaná polievka.
Veľkou výhodou hokkaido tekvice je skutočnosť, že sa nemusí pred konzumáciou lúpať.
Na polievku si pripravte:
- 500 g očistenej a na väčšie kocky najkrájanej tekvice
- 1 cibuľu
- 500 ml vývaru (zeleninový, hydinový alebo hovädzí)
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 ml smotany na šľahanie
- kurkumu alebo kari korenie
- štipku strúhaného muškátového orieška
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice masla
- soľ a čierne korenie
- tekvicové semienka na posypanie
- tekvicový olej na pokvapkanie
- krutóny z pečiva
Postup:
Na masle nechajte zosklovatieť nakrájanú cibuľu na kocky. Pridajte tekvicu, opečte ju zo všetkých strán, zalejte vývarom. Prikryte pokrievkou a uvarte domäkka. Polievku odstavte a rozmixujte ju dohladka. Pridajte prelisovaný cesnak, kurkumu alebo kari a smotanu na šľahanie. Nechajte prejsť krátko varom a podľa chuti dosoľte, pridajte čierne korenie a okoreňte muškátovým orieškom.
Polievku podávajte s kopčekom kyslej smotany, posypanú tekvicovými semienkami, pokvapkanú tekvicovým olejom a opečenými krutónkami pečiva.
Táto polievka vás zahreje a dokonale zasýti aj cez svoj nízky obsah kalórií. Je teda skvelou potravinou aj pre chudnutie a detoxikáciu.
Pre naozaj štýlové jesenné stolovanie môžete prestrieť aj na úžasnom obruse s jesenným lístím. Ak potrebujete udržať polievku dlhšiu dobu teplú, ideálnym riadom sú termo misy. Sada nerezových mís alebo termo misa s uzatvárateľnými viečkami udržia vďaka prvotriednej izolácii pokrm dlho teplý.
Užívajte si krásnu a slnečnú jeseň s dobrým jedlom a dobrou náladou.