Jesenné slnko na tanieri

Jesenné slnko na tanieri

Jeseň opäť vstúpila do našich dní a posilnila našu potrebu a túhu po teple. Ako sa zahriať, a ešte si dobre pochutnať?

Máme pre vás úžasný a veľmi chutný recept na polievku z tekvice hokkaido. Polievka má oranžovú farbu a do jesenných dní je ako stvorená.

Ešte, než si ju uvaríme, povieme si niečo o samotnej hokkaido. Táto tekvica je vo svete známa tiež pod názvom Uchiki Kuri a patrí medzi najpopulárnejšie tekvice japonského pôvodu. Posilňuje imunitný systém, je zdrojom nenasýtených mastných kyselín omega3 a omega6. Obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály železo, horčík, sodík, zinok, draslík a sodík.

Tento oranžový zázrak môžeme pripraviť na mnoho spôsobov. Jedným z nich je sľubovaná polievka.

Veľkou výhodou hokkaido tekvice je skutočnosť, že sa nemusí pred konzumáciou lúpať.

Na polievku si pripravte:

  • 500 g očistenej a na väčšie kocky najkrájanej tekvice
  • 1 cibuľu
  • 500 ml vývaru (zeleninový, hydinový alebo hovädzí)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • kurkumu alebo kari korenie
  • štipku strúhaného muškátového orieška
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice masla
  • soľ a čierne korenie
  • tekvicové semienka na posypanie
  • tekvicový olej na pokvapkanie
  • krutóny z pečiva

Postup:

Na masle nechajte zosklovatieť nakrájanú cibuľu na kocky. Pridajte tekvicu, opečte ju zo všetkých strán, zalejte vývarom. Prikryte pokrievkou a uvarte domäkka. Polievku odstavte a rozmixujte ju dohladka. Pridajte prelisovaný cesnak, kurkumu alebo kari a smotanu na šľahanie. Nechajte prejsť krátko varom a podľa chuti dosoľte, pridajte čierne korenie a okoreňte muškátovým orieškom.

Polievku podávajte s kopčekom kyslej smotany, posypanú tekvicovými semienkami, pokvapkanú tekvicovým olejom a opečenými krutónkami pečiva.

Táto polievka vás zahreje a dokonale zasýti aj cez svoj nízky obsah kalórií. Je teda skvelou potravinou aj pre chudnutie a detoxikáciu.

Pre naozaj štýlové jesenné stolovanie môžete prestrieť aj na úžasnom obruse s jesenným lístím. Ak potrebujete udržať polievku dlhšiu dobu teplú, ideálnym riadom sú termo misy. Sada nerezových mís alebo termo misa s uzatvárateľnými viečkami udržia vďaka prvotriednej izolácii pokrm dlho teplý.

Užívajte si krásnu a slnečnú jeseň s dobrým jedlom a dobrou náladou.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.