Dušičkové rozjímanie

Dušičkové rozjímanie

Máme za sebou anglosaský Halloween aj naše staré dobré Dušičky. Podľa prieskumov slávia sviatky, ktoré na Slovensku nie sú pôvodné, hlavne mladí ľudia. Staršia generácia zostáva naopak verná tradíciám. A k tým tradičným sviatkom bezpochyby patrí práve Sviatok zosnulých. U nás sa slávi hlavne spomienkami na tých, ktorí nás už opustili, návštevami cintorínov a úpravou hrobov. Vo svojej podstate je to sviatok nostalgický až smutný. Nie je tomu ale tak všade, sú krajiny, kde sa Dušičky slávia úplne inak.

Napríklad v Mexiku je hlavnou myšlienkou tohto sviatku tiež spomienka, ktorá je však poňatá skôr ako oslava života nebožtíka. Pripravuje sa bohaté pohostenie zložené predovšetkým z pokrmov, ktoré mal zosnulý rád. Doma, na záhradách aj na cintorínoch stavajú tradičné oltáre zdobené farebnými vystrihovačkami, kvetinami, sviečkami a ďalšími ozdobnými predmetmi podľa toho, čo mali zosnulí radi alebo čím sa zaoberali.

Na miesta posledného odpočinku prichádzajú celé rodiny a so svojimi zosnulými príbuznými trávia skoro celú noc. A rozhodne nesedia okolo hrobov so smutnými výrazmi. Sú oblečení v svetlých a pestrých farbách a veľa hodín tu jedia, pijú, spievajú a tancujú na počesť nebožtíkov. Zároveň veria, že sa s nimi videli a porozprávali sa s nimi. Tieto „oslavy“ sú pre krajiny Latinskej Ameriky typické a trebárs aj vďaka nim prežívajú tieto ťažké momenty života na pohľad s väčšou ľahkosťou ako Európania.

Možno ste sa minulý víkend na cintorín nedostali, nakoniec nikde nie je dané, že všetci musia na svojich zosnulých spomínať v rovnaký deň. My sme to doma poňali trošku po mexicky, stretli sme sa vo väčšom počte než obvykle a pri pekne prestretom stole a dobrom jedle sme si zapálili zlaté sviečky s tým, že na hroby zájdeme  budúci víkend. Určite bude všade aj menej ľudí a naše spomienky tak budú komornejšie a pokojnejšie.

Objednala som si rovno niekoľko praktických LED sviečok, ktoré môžu svietiť tak dlho, ako im vydrží batéria. Nerada kupujem hotové dušičkové dekorácie, často mi prídu predražené a nie úplne podľa mojich predstáv. Nie som ani priaznivcom živých kvetín ani vencov z čečiny, ktoré väčšinou rýchlo opadajú a miesto posledného odpočinku potom vôbec nevyzerá dobre.

V našom e-shope som objavila vkusnú a dôstojnú dekoráciu na hrob v podobe decentne zdobeného kríža. Je z umelého kameňa a zdobia ho vianočné hviezdy s trblietavými vetvičkami. Táto trvanlivá spomienka vydrží na cintoríne aj cez zimné mesiace.

A potom tu mám ešte špeciálny tip – svietiace okruhliaky. Veľmi príjemné až magické osvetlenie záhradných cestičiek i balkónových truhlíkov môžete totiž výborne použiť tiež na miesta posledného odpočinku. Okruhliaky si šikovne nazbierajú energiu z denného svetla a večer ju potom nevtieravo šíria. Možno použiť aj do kvetináčov, váz apod.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.