Vianočné dezerty vo svete

Vianočné dezerty vo svete

Vianočné pečenie je v plnom prúde. A či vôbec viete, že naše tradičné vianočné pečivo je naozaj originálnou slovenskou špecialitou? V podobe, v akom ho poznáme, sa začalo piecť zhruba po 2. svetovej vojne, ale prvé zmienky o ňom sa objavujú už počas 19. storočia. Vtedy však patrilo iba do bohatých domov, pretože jeho súčasťou bolo vtedy veľmi vzácne korenie. A aké dezerty sa na Vianoce jedia u našich susedov? Trochu som zapátrala a pripravila pre Vás malý prehľad. Dozvedieť sa niečo nového je vždy zaujímavé 😊.

V Nemecku je tradičným vianočným dezertom štóla. Tá je dobre známa aj u nás, možno ju kúpiť takmer v každom supermarkete. Sladká štóla s orieškami, kandizovaným ovocím alebo kúskami marcipánu je hojne posypaná práškovým cukrom. Naši poľskí susedia zase milujú medovo-makové sušienky a tiež pečený sladký uzol so škoricou nazývaný babka. V Litve cez Vianoce zobú kuciukai, malé, sladké pečivo s makom.

Možno neviete, že špecialitou Francúzov je „sladké poleno“ alebo bûche de Noël. Tento tradičný francúzsky vianočný dezert skutočne vyzerá ako polienko. Ide o piškótovú roládu plnenú maslovým krémom. Jej povrch je potretý čokoládovým krémom a aby skutočne pripomínala poleno, vyrýva sa do nej ešte vidličkou štruktúra stromovej kôry. Na záver sa popráši práškovým cukrom (snehom). Niekedy sa ešte zdobí marcipánovými hubami a ilúzia lesa je potom takmer dokonalá.

V Taliansku sa na Vianoce pečie špeciálna bábovka nazývaná panettone. Vzdušné kysnuté cesto obsahuje hrozienka a kandizované ovocie. Podáva sa so sladkými dezertnými vínami, likérmi alebo s cappuccinom. V niektorých regiónoch Talianska sa tiež servíruje s krémom z mascarpone, vajec a sušeného alebo kandizovaného ovocia.

V Dánsku sa na Vianoce pripravuje v špeciálnej panvici aebleskiver, malá plnená šiška posypaná práškovým cukrom. Vo Švédsku je zase tradičným dezertom risgrynsgrot, sladká ryžová kaša pripravovaná s jednou mandľou a až potom servírovaná do jednotlivých misiek. Kto mandľu vo svojom dezerte objaví, dostane ešte jeden špeciálny darček. K fínskym Vianociam patrí ryžový puding nazývaný riisipuuro, ktorý sa zdobí šľahačkou a sušeným ovocím. Chuť mu dodáva zimné korenie ako je škorica a muškátový oriešok. A rovnako ako vo Švédsku sa do nej dáva jedna mandľa. Kto ju vo svojej porcii nájde, bude mať po celý nasledujúci rok šťastie.

Vo Veľkej Británii majú špeciálnu vianočnú tortu, ktorá sa pripravuje z veľkého množstva sušeného ovocia. Pečie sa šesť týždňov pred Vianocami a aby do sviatkov vydržala a tiež sa správne uležala, preleje sa po upečení pohárom brandy. Pred podávaním sa ešte zdobí marcipánom alebo cukrovou polevou. Výborné sú tiež mince pies, ktoré trochu pripomínajú naše vianočné pečivo. Malé krehké koláčiky sú plnené voňavou ovocnou náplňou z hrozienok, sultánok, kandizovaného a sušeného ovocia, kôry, cukru, korenia a brandy.

V Španielsku a v Latinskej Amerike jedia na Vianoce ako sladkú bodku marcipánové koláčiky a sušienky a tiež churros, hranolky zo smaženého šiškového cesta obalené v cukru a škorici.

V Austrálii a Novom Zélande sa cez Vianoce podáva torta Pavlova. Pripravuje sa z vyšľahaných bielkov a veľkého množstva cukru. Správna Pavlova by mala byť na povrchu chrumkavá a vnútri mäkká. Povrch torty sa zdobí šľahačkou a čerstvým ovocím. Samozrejmosťou je tu rozkrájané kivi, ktoré sa výborne kombinuje napríklad s jahodami.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.