Farebné šaláty plné zdravia

Farebné šaláty plné zdravia

Jar je časom, kedy sa kriticky prezeráme v zrkadle a kontrolujeme, koľko „škody“ na našich postavách urobila výživná zimná strava. Je prirodzené, že práve v zime sa telo trochu obalí tukom. Chladné počasie útočí a je potreba mu čeliť. Akonáhle však začne byť teplo, odhadzujeme zvršky jeden po druhom a začíname si svojich tukových zásob viac všímať. Ako s nimi zatočiť? Napríklad pomocou ľahkých večerí vo forme sviežích jarných šalátov. Mám pre Vás tri skvelé recepty, na ktorých si naozaj pochutnáte!

Jednoduchý rukolový so šampiňónmi

Suroviny pre dvoch: 250 g rukoly, 250 g cherry paradajok, 250 g šampiňónov, 20 g masla, soľ, čierne korenie, mletá rasca, mletá sladká červená paprika, olivový olej, balzamikový ocot

Postup: Do misy dáme umytú rukolu a napoly nakrájané cherry paradajky. Olúpeme šampiňóny a pokrájame ich podľa ich veľkosti na polovice alebo štvrtiny. Na panvici rozpustíme maslo a šampiňóny osmažíme so soľou, čiernym korením, rascou a paprikou. Pár minút podusíme do zmäknutia.

Po vychladnutí (pozor, šampiňóny nechajte naozaj dobre vychladnúť, ak by ste ich dali do šalátu teplé, rukola stmavne a zvädne) ich vložíme do misy s rukolou a paradajkami a všetko ešte prípadne dochutíme soľou a pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým octom.

Náš tip: Šampiňóny si veľmi dobre rozumejú so smotanou, takže ak Vaša diéta nie je vyslovene striktne redukčná, je možné na panvicu so šampiňónmi ku koncu pridať aj pár lyžíc kyslej smotany a spoločne prehriať. Šalát potom bude priam božsky!  

Farebný stredomorský s tuniakom

Suroviny pre dvoch: 1 väčší šalát (ideálny je tzv. dubový), konzerva s tuniakom vo vlastnej šťave, 250 g paradajok, červená cibuľa, natvrdo uvarené vajce, 100 g čiernych olív bez kôstok, 100 g sterilizovanej kukurice, 4 lyžice olivového oleja, 4 lyžice balzamikového octu, soľ, čierne korenie

Postup: Šalát umyjeme a natrháme na kúsky. Zlejeme konzervu tuniaka a mäso nadrobíme na šalát. Potom pridáme červenú cibuľu nakrájanú na tenké polmesiačiky, nakrájané paradajky a vajce, olivy a zliatu kukuricu.  Premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením, olivovým olejom a balzamikovým octom.

Náš tip: Skúste vajce namiesto krájania nahrubo nastrúhať. Šalát bude jemnejší, chuť vajíčka nebude dominantná a žĺtok sa príjemne rozpustí v zálievke z oleja a balzamikového octu. 

Báječný špenátový s avokádom

Suroviny pre dvoch: 250 g baby špenátu, 250 g paradajok, avokádo, 4 lyžice olivového oleja, 4 lyžice balzamikového octu, soľ, čierne korenie

Postup: Umyté listy baby špenátu vložíme do misky. Pridáme na malé mesiačiky nakrájané avokádo a paradajky. Ochutíme olivovým olejom, balzamikovým octom, čiernym korením a soľou a premiešame.

Náš tip: Ak si to môžete dovoliť, opečte nasucho na panvici niekoľko plátkov na kocky nakrájanej anglickej slaniny a šalát nimi posýpte. Asi to je vzhľadom k nášmu nádpisu trochu prehrešok, ale akonáhle to ochutnáte, ocitnete sa doslova a dopísmena v gurmánskom nebi 😊.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.