Veľkonočný baránok trikrát inak

Veľkonočný baránok trikrát inak

Veľká noc sa rýchlo blíži a tak už určite premýšľate, aké dobroty tento rok urobíte. Mäsovú pečienku je možné obmeňovať, raz to môže byť morka, raz jahňacie stehno či rebierka, ale sú recepty, ktoré k sviatkom jari patria úplne neodmysliteľne. Či už to je plnka tzv. nádievka alebo baránok. Každá rodina má tie svoje najlepšie recepty, ja Vám ponúknem troch rôznych baránkov, každého iného, ale vždycky výborného.

Veľkonočný baránok – tvarohový

Suroviny: 3 vajcia, 250 g polohrubej múky, 250 g cukru krupica, 250 g masla, 250 g tvarohu, 1 prášok do pečiva, tuk a strúhanka do formy

Postup: Maslo a tvaroh dobre vymiešame s vajciami a cukrom. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Formu na baránka vymažeme tukom a vysypeme múkou, potom ju naplníme pripraveným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Ihneď po vybratí z rúry vyklopíme a bohato pocukrujeme. Tvarohový baránok je výborný a vláčny.

Náš tip: Tvarohový baránok je priamo fantastický s čokoládovou polevou.

Veľkonočný baránok – makový

Suroviny: 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 200 g cukru krupica, 50 g rozpusteného masla, 250 ml studenej silnej čiernej rozpustnej kávy, 150 g mletého maku, 1 prášok do pečiva, tuk a strúhanka do formy

Postup: Najprv vyšľaháme vajce s cukrom. Do zmesi postupne zapracujeme mak, múku s kypriacím práškom do pečiva, maslo a vychladenú kávu. Zmes nalejeme do dobre vymazanej a vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 40–50 minút. Než baránka vyklopíme, necháme formu chvíľu vychladnúť.

Náš tip: Chuť makového baránka sa bude výborne snúbiť s ľahko nakyslou citrónovou polevou.

Veľkonočný baránok – orechový

Suroviny: 4 vajcia, 250 g hladkej múky, 200 g cukru krupica, 100 g rozpusteného masla, 100 ml vody, 150 g mletých orechov, 1 prášok do pečiva, tuk a strúhanka do formy

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Z bielkov ušľaháme sneh. Do zmesi žĺtkov a cukru vmiešame vodu a rozpustené maslo a potom postupne múku s práškom do pečiva, orechy, a nakoniec zľahka sneh. Pečieme asi 40 – 50 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť, a až potom vyklápame.

Náš tip: Orechový baránok je výborný s klasickou bielkovou polevou, ktorú vyrobíme tak, že nad parou ušľaháme sneh z cukru a bielkov (2 bielky a 150 g cukru múčka). Polevu dáme do sáčku s ustrihnutým rohom a môžeme baránkovi vytvoriť štýlové kučierky.

Aké tradičné recepty patria k Veľkej noci vo Vašej rodine? Napíšte nám do komentára.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.