Jedlá, ktoré rozhýbu metabolizmus

Jedlá, ktoré rozhýbu metabolizmus

Vonku sa otepľuje, z hlbín skríň začíname vyťahovať ľahšie oblečenie a v tejto súvislosti tiež revidujeme svoje zimné tukové zásoby 😊 Nastupujúca jar je báječnou príležitosťou zaradiť do svojho jedálnička ľahšie pokrmy, ktoré sú plné farebnej zeleniny, exotického korenia a výborne nám tak naštartujú metabolizmus. V zime všetci úplne logicky inklinujeme k inému typu jedál než v lete. Pochutnávame si na horúcich polievkách, pečených mäsách a omáčkach. Jedlá, ktoré som pre Vás dnes vybrala, sú v podstate bezmäsité, mám ich vyskúšané a sú u nás doma veľmi obľúbené.

Zeleninové karí s rýžou

Tento príjemne pikantný recept je zároveň odľahčujúci a zároveň dokonale „nakopne“ Váš metabolizmus. Bežná zelenina v spojení s pár zaujímavými exotickými ingredienciami, ktoré však u nás sú už úplne bežné k dostaniu, Vás svojim ohňostrojom chutí doslova okúzlia.

Suroviny: 1 veľký batat, 5 väčších mrkiev, 1 menší pór, 1 menšia cuketa, 1 zázvor vo veľkosti strednej mrkvy, 2 chilli papričky, 3 až 4 lyžice rastlinného oleja, 2 lyžice karí korenia, čierne korenie, soľ, cca 200 ml kokosového mlieka, hrsť čerstvého koriandra a limetka na konečné dochutenie

Postup: Na rozpálenom oleji vo väčšej panvici ľahko osmažíme na kocky nakrájaný zázvor, cesnak a chilli papričky. Potom pridáme pokrájaný sladký zemiak, mrkvu, cuketu a pór a niekoľko minút restujeme. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením a karí korením, zalejeme kokosovým mliekom a dusíme domäkka. Na tanieroch posypeme nasekaným koriandrom a dochutíme limetovou šťavou. Podávame s ryžou.

Náš tip: Doporučujeme kombinovať s jasmínovou ryžou, mierne lepí, a preto sa výborne hodí k exotickým jedlám s omáčkou. Výborná je ale tiež ryža basmati.

Jednoduché krevety s česnakom

Aj keď sa v úvode článku zmieňujem o bezmäsitých jedlách, krevety de facto mäsom sú. Však natoľko ľahkým, zdravým a chutným, že ich veľmi často berú na milosť aj vegetariáni. Ochutnajte ich aj vy!

Suroviny: 1 kg varených kreviet, 8 strúčikov cesnaku, polovica masla, hrsť petržlenovej vňate, soľ, citrón, majonéza

Postup: Na veľkej panvici rozpustíme maslo a ľahko v ňom osmažíme prelisovaný cesnak. Pridáme varené krevety a nasekanú petržlenovú vňať. Servírujeme s majonézou, citrónom a bagetkou. Solíme až na tanieri.

Náš tip: Namiesto majonézy vyskúšajte skvelú sladkú chilli omáčku, ktorú kúpite v každom obchode.

Batatová polievka z pečenej zeleniny

A sú tu opäť bataty, sladké zemiaky alebo tiež jamy. My sme si tieto žiarivé oranžové hľuzy veľmi obľúbili a robíme z nich okrem polievky a karí tiež skvelé prílohové pyré (stačí rozmixovat s mliekom).

Suroviny: 1 veľký batat, 1 veľká červená paprika, 1 veľká červená cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, sladká paprika, chilli korenie, soľ, 2-3 lyžice olivového oleja, cca 200 ml kokosového mlieka a cca 500 ml vývaru

Postup: Zeleninu nakrájame na kocky (batat ani nemusíme lúpať). Vo väčšej mise ju premiešame s korením – soľou, paprikou, chilli a soľou a olivovým olejom. V rúre potom zmes upečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie domäkka asi polhodiny. Upečenú zeleninu potom s vývarom (kuracím alebo zeleninovým) a kokosovým mliekom rozmixujeme dohladka.

Náš tip: Podávajte s opečenými kockami bieleho toastového chleba, ktoré pripravíte nasucho v rúre.

Ktorý recept vyskúšate Vy? A upravujete svoj jedálniček s blížiacou sa jarou alebo nie? Tešíme sa na Vaše komentáre.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.