Jedlá do práce, ktoré pripravíte do 20 minút

Jedlá do práce, ktoré pripravíte do 20 minút

Čas. Meria každému rovnako a v súčasnej dobe je pre nás asi tou najcennejšou „komoditou“. Žijeme v zrýchlenej dobe, kedy snaha o ušetrenie každej minúty je doslova našim hnacím motorom. Tiež máte pocit, že v práci toho musíme stíhať stále viac a že nám zostáva stále menej a menej času na rodinu a koníčky? Ja Vám dnes poradím, ako ušetriť trochu času pri príprave jedla, či už večere – rýchloviek alebo obedov na druhý deň do práce.

Ázijské ryžové rezance 

Tento pokrm chutí doslova každému, dokonca aj deťom. Má tiež mnoho variácií, takže si ich každý môže pripraviť presne podľa svojej chuti. Ryžové rezance sú dnes už k dostaniu všade, ja najčastejšie volím tie najtenšie, vlasové. Stačí ich nechať napučať v miske s vriacou vodou a sú v podstate hotové. Medzitým si pripravíme zeleninu napr. cibuľu, mrkvu, pór, farebné papriky a čínsku kapustu. Nakrájame na rezančeky a na troške rastlinného oleja orestujeme. Na zeleninovú zmes potom rozklepneme jedno až tri vajíčka, podľa gramáže pripravených rezancov, a všetko potom premiešame na panvici. Nakoniec dochutíme ázijskou omáčkou napr. rybaciou, ustricovou alebo sójovou. A milovníci mäsa si môžu samozrejme pridať aj na rezančeky nakrájané a opečené kuracie prsia, ktoré sú rýchlo hotové.

Americké kovbojské fazule Podložka

Toto jedlo nie je skutočne nič zložitého. Stačí mať po ruke plechovku fazule v paradajkovej omáčke. Na panvici opražíme na kocky nakrájanú anglickú slaninu, potom pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a na malé rezančeky nakrájané farebné papriky. Všetko ľahko orestujeme, a nakoniec vlejeme plechovku fazule. Prehrejeme a podávame posypané sýrom (najlepšie čedarom) s prílohou podľa Vašej chuti. Výborné a veľmi štýlové sú mexické kukuričné čipsy (nachos). Tento pokrm možno tiež priostriť pridaním chilli omáčky.

Ĺahké stredomorské špagety 

Špagety uvaríme podľa svojich preferencií. Niekto ich má rád na skus, my ich doma robíme trochu mäkšie. Nie je nutné variť omáčky, stačí premiešať s už hotovým pestom – bazalkovým, paradajkovým, paprikovým alebo hľuzovkovým (to je u nás doma veľkým favoritom). Nezabudnite na strúhaný parmezán a pokrájané paradajky. Takéto jedlo Vám budú v práci všetci kolegovia závidieť. Ľahké, výborné a voňavé!

Voňavý orientálny kuskus

Kuskus je ďalšou skvelou surovinou na prípravu rýchlych obedov a večerí. Pripravte ich podľa návodu, väčšinou to netrvá dlhšie než päť minút. Doporučujem použiť vývar, nemusí byť za každú cenu domáci, výbornú službu Vám urobí aj obyčajná kocka, dnes sú k dostaniu chutné a zdravé varianty s olivovým olejom a bez nežiadúcich látok. Do kuskusu potom vmiešajte zeleninu pripravenú na panvici s karí korením. Možno pochopiteľne pridať aj na rezančeky nakrájané a opečené mäso, počítajte však s tým, že to trochu predĺži prípravu. Zeleninu môžete prípadne použiť aj sterilizovanú, fantázii sa medze nekladú.

Gnocchi po taliansky aj po slovensky  

Gnocchi sú veľmi obľúbené nielen kvôli jednoduchej príprave, ale tiež vďaka tomu, že Vás veľmi rýchle, dobre a nadlho zasýtia. Táto kombinácia zemiakov a múky v rôznom pomere (pochopiteľne najlepšie sú tie s čo najväčším obsahom zemiakového podielu) sa len hodí do vriacej vody a po vyplavaní ich môžete ochucovať. Existuje mnoho a mnoho receptov, my doma dávame prednosť rôznym variáciám s kyslou smotanou. Vyskúšajte kombináciu smotana, slanina, špenát alebo smotana, sušené paradajky, kapary prípadne variantu bez smotany pre vyznávačov domácej kuchyne: s údeným a kyslou kapustou.

Ktoré jedlo vyskúšate Vy? Alebo máte nejaký vlastný tip pre našich čitateľov?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.