Sezóna rebarbory je tu!

Sezóna rebarbory je tu!

Rebarbora kučeravá nie je len tak nejaká rastlina. Možno ani netušíte, čo obsahuje, kedy sa má konzumovať a na čo by sme si u nej mali dať pozor. Snažila som sa zistiť a zhrnúť všetko podstatné tak, aby ste si na nej v jej sezóne, ktorá je práve teraz, mohli bez starosti pochutnať. Rebarbora je výborná, ale vyplatí sa o nej vedieť viac. Naše prababičky všetko možno presne nevedeli, avšak podľa receptov, ktoré sa k rebarbore viažu, zásady správnej konzumácie dodržiavali.

Jedná sa o bylinu s bohatým bielym kvetom, ktorý sa pravda nehodí na nič iného než na ozdobu záhrady. Nejedzte ani listy, pretože obsahujú príliš veľké množstvo kyseliny šťaveľovej a ďalšie jedovaté zlúčeniny. Na varenie a pečenie sa z rebarbory používa iba stopka, teda stonka, a to iba v období sezóny cca od polovice mája do polovice júna.

Neskôr, teda v dobe, kedy ide rastlina do kvetu, sa aj v stopkách výrazne zvyšuje obsah kyseliny šťaveľovej. Táto kyselina, ktorú rebarbora obsahuje najviac zo všetkých rastlín, je veľmi problematická, predovšetkým preto, že viaže vápnik do šťaveľanu vápenatého. Ak by ste kyselinu šťaveľovú požívali dlhodobo, môže sa podieľať na vzniku osteoporózy. Ďalej sú šťaveľany vápenaté tiež základom obličkových a močových kameňov, a tak by sa ľudia so zvýšenou dispozíciou k ich tvorbe mali rebarbore vyhnúť úplne.

V rozumnej miere by ju však mali konzumovať i úplne zdraví ľudia. Dôležité je kombinovať rebarboru s potravinami obsahujúcimi vápnik. Preto je ideálnou kombináciou s rebarborou napríklad tvaroh. Ja som si dnes pre Vás pripravila dezert, ktorý je v našich zemepisných šírkach menej obvyklý, však mnohí z Vás ho určite už poznajú. Je to tzv. crumble. Jedná sa o múčnik bez klasického cesta, pripravuje sa ako ovocie zapečené s mrveničkou v špeciálnych malých zapekacích miskách.  

Rebarborový crumble   

Suroviny na 6-8 misiek (podľa veľkosti): 12 stoniek rebarbory, celá škorica, 4 lyžice trstinového cukru, 6 lyžíc portského vína. Mrvenička: 100 g masla, 100 g trstinového cukru a 100 g hrubej alebo polohrubej múky 

Postup: Stonky umyte a nakrájajte na dvojcentimetrové kúsky. Rebarboru nemusíte lúpať, je to jeden zo zavedených mýtov. Jej tenká šupka pri akejkoľvek tepelnej úprave totiž ľahko zmäkne.

Pokrájanú rebarboru dajte do kastrólika, pridajte jeden zvitok škorice vcelku, posypte trstinovým cukrom a zalejte portským vínom. Povarte na miernom ohni 2 – 3 minúty, odstavte a nechajte vychladnúť.

Vyberte škoricu a rebarboru vložte do zapekacích misiek. Bohato zasypte mrveničkou pripravenú ručným miesením vyššie uvedených troch surovín.

Misky vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte pokiaľ drobenka nebude dozlatista. Šťava z rebarbory by mala ľahko prebublávať. Pred konzumáciou nechajte opäť trochu vychladnúť.  

Náš tip: Aby sme dodržali zásadu servírovať rebarboru vždy s potravinou, ktorá obsahuje vápnik, doporučujeme Vám si ušľahať na ozdobu trochu šľahačky, pre light verziu je možné použiť menej tučnú kyslú smotanu.

Tiež pečiete nejakú dobrotu z rebarbory? Radi uvítame nové recepty pre ostatných čitateľov, napíšte nám ich do komentárov. Ďakujeme!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.