Bielizeň ako nová? S nami žiadny problém!

Bielizeň ako nová? S nami žiadny problém!

Ten pocit, keď si kúpime nové oblečenie… Látka je krásne mäkká, farebná a drží tvar. Postupom času ale tieto vlastnosti pomaly stráca a nám často nič iné nezostáva, než také oblečenie nakoniec vyradiť zo svojho šatníka. Nemusí to tak ale dopadnúť vždy. Máme pre Vás pár tipov, ako Vašej bielizni môžete predĺžiť životnosť.

Tento problém sa netýka len oblečenia, ale aj bytového textilu. Okrem toho, že sa štruktúra látky opakovaným praním často poškodí, môže dôjsť k poškodeniu aj bežným používaním. Ako sa o bielizeň a textil starať, aby Vám dlhšie vydržali? Poďme sa na to pozrieť.

Asi najväčším nepriateľom všetkých textilných materiálov je práčka. Niektoré drahšie práčky už síce majú možnosť nastavenia programu na šetrné pranie, ale nie vždy to pomôže. Napríklad spodnej bielizni musíme venovať väčšiu pozornosť, pokiaľ ju nechceme čoskoro vyhodiť. A práve na spodnú bielizeň a iný jemný textil sú tak ideálne ochranné vrecúška, ktoré zabránia nechcenému vyťahávaniu nitiek a zatrhávaniu. Nemusíte sa tak báť nepríjemného prekvapenia po otvorení práčky. Niektoré materiály nosením a opakovaným praním žmolkovatia. Aj s tým si ale môžete poradiť. Stačí k oblečeniu do práčky prihodiť guľôčky proti žmolkom. Tie na seba počas prania nachytajú vlasy, chlpy aj žmolky a Vaše oblečenie je tak po vypraní ako nové. Poriadnu starostlivosť treba venovať aj samotnej práčke. Jedine tak vydrží dlhšiu dobu fungovať bez väčších porúch. Investujte do kvalitného čistiaceho prostriedku, ktorý Vašu práčku udrží v kondícii.

Niekedy je oblečenie a textil potreba zašiť, prípadne niečo odparené, prešiť a podobne. Máte doma poriadnu šijací sadu alebo vždy hľadáte ihlu a niť ako v kope sena? Pokiaľ Vám ten druhý prípad nie je cudzí, určite oceníte sadu ihiel aj s navliekačom. Budete tak mať všetko na jednom mieste a navliekanie nite pre Vás bude konečne hračkou a nie len nekonečným utrpením. Pokiaľ naopak potrebujete niečo odpárať, nemusíte už pre tento prípad vyťahovať nožnice. Aj na to totiž existuje vychytávka. Tou je špeciálne páradlo. Toto je dokonca aj s lupou, takže si poradí s najmenšími švami. A ak naopak potrebujete niečo zašiť a s ihlou sa príliš nepriatelíte, rýchlo si obľúbite ručný šijací stroj. Šitie nikdy nebolo tak jednoduché!  gulocky

Nech sme akokoľvek opatrnejší, niekedy sa skrátka stane, že sa oblečenie poničí. Raz sú to diery na kolenách, inokedy zase vyťahané nitky vo svetri. Čo s tým? Riešenie existuje a je oveľa elegantnejšie ako vyhodenie poškodeného oblečenie do koša. Konkrétne pozaťahovaný sveter rýchlo uvediete do pôvodného stavu vďaka špeciálnemu háčiku. Roztrhlo sa Vám vrecko na nohaviciach alebo sa Vám stala iná podobná nehoda? Potom máte dve možnosti – buď použijete záplatu, ktorú môžete šikovne nalepiť pomocou lepidla na textil, alebo roztrhnutie skrátka zalepíte “len tak”. S tým Vám pomôže špeciálny prášok, ktorý na poškodený kus látky nasypete a potom už len prežehlíte.

Svoje oblečenie a textil môžete udržiavať aj ďalšími spôsobmi. Nemáte guľôčky proti žmolkom a Vaše oblečenie už nutne potrebuje odžmolkovať? Nezúfajte, postará sa o to odstraňovač žmolkov. Behom chvíľky tak z Vášho starého svetra bude sveter ako nový. Jednou z ďalších nepríjemných vecí, ktoré sa ale občas stávajú, sú škvrny na oblečení. Niektoré idú dole ľahko, u iných už je to trochu oriešok. Kde nepomôže klasický prací prášok, tam pomôže pasta na škvrny. Poradí si aj so zaschnutými fľakmi a hravo zachráni Vaše oblečenie. So starostlivosťou o oblečenie úzko súvisí tiež žehlenie. A pretože jedine s láskou starostlivo udržiavaná žehlička sa dokonale postará o vašu bielizeň, je potrebné venovať pozornosť aj jej. Najmä spodná časť žehličky musí byť neustále ako nová. Ako to ale urobiť? Nehľadajte v tom nič zložité a kúpte si tyčinky na čistenie žehličky. Vďaka nim zostane jej povrch stále hladký a lesklý.

Tipov nie je práve málo, snáď Vám teda prinesú úžitok. Aké ďalšie tipy v domácnosti by ste na našom blogu uvítali?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.