Rutín – dôležitá prírodná látka pre ľudské zdravie

<strong>Rutín – dôležitá prírodná látka pre ľudské zdravie</strong>

Rutín je bioflavonoid, prírodná látka, ktorá sa nachádza v niektorých druhoch ovocia, zeleniny a celozrnných obilninách. Ide o dôležitú zložku v potrave, ktorá má preukázateľné zdravotné prínosy pre ľudský organizmus.

Rutín je niekedy označovaný ako vitamín P, čo je termín, ktorý bol historicky používaný pre popis skupiny rastlinných zlúčenín známych ako flavonoidy. Rutín patrí do tejto skupiny vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam a prínosom pre zdravie ciev. V minulosti boli flavonoidy, vrátane rutínu, považované za nevyhnutné pre ľudské zdravie, podobne ako vitamíny, čo viedlo k používaniu pojmu “vitamín P”. Hoci dnes nie je tento termín tak bežne používaný, odkazuje na dôležitú úlohu, ktorú flavonoidy hrajú v podpore dobrého zdravia.

Ako nám rutín pomáha?

Rutín pôsobí ako silný antioxidant, čo znamená, že pomáha neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú chemické zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť bunky a sú spojené s mnohými chorobami, vrátane srdcových ochorení a rakoviny. Rutín pomáha tiež udržovať pružnosť ciev, čo môže znížiť riziko vzniku kŕčových žíl a hemoroidov.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou rutínu je jeho schopnosť pôsobiť protizápalovo. To môže byť prospešné pre ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami, ako je artritída, pretože pomáha znižovať opuchy a bolesť. Rutín tiež podporuje zdravie očí tým, že chráni sietnicu pred poškodením spôsobeným oxidatívnym stresom, čo môže pomôcť predchádzať alebo spomaliť vývoj degeneratívnych očných ochorení, ako je makulárna degenerácia.

Okrem toho môže rutín pomôcť v regulácii hladiny krvného cukru, čo je obzvlášť prínosné pre osoby s diabetom typu 2, pretože pomáha zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť riziko komplikácií spojených s diabetom.

Rutín tiež významne zosilňuje účinky vitamínu C.

Zdroje rutínu obsahujú jedlá ako jablká, citrusové plody, pohanka, figy, zelený čaj a červené hroznové víno. Hoci je možné získať ho prirodzene z potravín, v mnohých prípadoch môžu byť tablety s obsahom rutínu užitočné pre zaistenie dostatočného príjmu. Najmä potom pre osoby s konkrétnymi zdravotnými potrebami alebo pre tých, ktorí sa nemôžu spoľahnúť na jeho obsah v strave.

Vzhľadom k širokému spektru prínosov pre zdravie a jeho významnej úlohe v ochrane proti mnohým ochoreniam je rutín považovaný za dôležitú súčasť vyváženej stravy a zdravého životného štýlu.

Zdravotné prínosy pre každého

Posilnenie ciev: Rutín pomáha posilňovať krehké krvné kapiláry a zvyšuje pružnosť ciev, čo môže byť prospešné pre osoby trpiace kŕčovými žilami alebo hemoroidmi.

Antioxidačné účinky: Ako antioxidačná látka pomáha rutín chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže znížiť riziko vzniku niektorých chronických ochorení, vrátane srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.

Protizápalové vlastnosti: Rutín má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky spojené s artritídou, psoriázou a ďalšími zápalovými ochoreniami.

Podpora zdravého zraku: Vďaka svojím antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam môže rutín tiež prispieť k prevencii a liečbe niektorých očných ochorení, ako je makulárna degenerácia.

Kto by mal rutín užívať?

Aj keď je rutín všeobecne považovaný za bezpečný pre väčšinu ľudí, existujú určité skupiny, ktoré by mohli mať z jeho užívania zvláštny prospech:

Osoby trpiace kŕčovými žilami alebo hemoroidmi: Vďaka svojej schopnosti posilňovať a zlepšovať pružnosť krvných ciev môže rutín pomôcť zmierniť niektoré príznaky spojené s týmito stavmi.

Osoby so zápalovými ochoreniami: Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže byť rutín užitočný pre osoby trpiace ochoreniami ako je artritída.

Osoby s vysokým rizikom chronických ochorení: Antioxidačné účinky rutínu môžu poskytnúť dodatočnú ochranu proti niektorým chronickým ochoreniam.

Osoby s vysokou hodnotou LDL cholesterolu (tzv. zlý alebo nesprávny cholesterol): Rutín tento zlý cholesterol v tele znižuje.

RECUPLUS je značka, ktorá načúva potrebám vášho zdravia

Pred časom sme rozšírili svoju ponuku začlenením vlastnej kozmetiky značky RECUPLUS a na základe veľkého ohlasu našich zákazníkov teraz predstavujeme nový rad produktov v oblasti podpory zdravia a prevencie. Vďaka priamej spolupráce s renomovanými českými výrobcami garantujeme produkty s optimálnym zložením a vysokou kvalitou, bez zbytočných sprostredkovateľov. Tieto produkty sú odpoveďou na vaše priania a potreby. U RECUPLUS si ceníme toho najcennejšieho – vášho zdravia.

Produkty RECUPLUS podporujúce zdravie:

Vitamín D3

B-komplex

Vitamín C

Kĺby

Imunita



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.