Deň všetkých mamičiek

<strong>Deň všetkých mamičiek</strong>

Deň matiek sa slávi na mnohých miestach sveta. Oslavuje sa v rôznych dňoch a na Slovensku tento sviatok pripadá na druhú májovú nedeľu.

V tento deň vzdávame poctu mamičkám a materstvu. Obdobou tohto sviatku je Deň otcov, ktorý sa oslavuje vždy tretiu nedeľu v júni.

História

Podobné sviatky existovali po celom svete už v dávnej histórii. V starovekom Grécku sa napríklad slávil sviatok matiek a plodnosti, spojený s uctievaním pohanskej bohyne Rhey – matky bohov.

V Anglicku sa v 16. storočí slávila Materská nedeľa alebo tiež Nedeľa matiek. Tento sviatok pripadal na pôstnu dobu pred Veľkou nocou.

Vznik Dňa matiek bol inšpirovaný sociálnou aktivistkou a zakladateľkou hnutia Dňa matiek Ann Reeves Jarvisovou. Po jej smrti v roku 1905 v odkazu pokračovala jej dcéra Anna Marie Jarvisová a postarala sa o to, aby bol Deň matiek uznávaným sviatkom po celom svete. Prvýkrát bol slávený verejnosťou roku 1908.

V Československu bola propagátorkou tohoto sviatku Alice Masaryková. Sviatok sa u nás začal sláviť druhú májovú nedeľu prvýkrát v roku 1923. Po druhej svetovej vojne ho postupne zatlačili do pozadia oslavy Medzinárodného dňa žien, ktorý sa oslavuje 8. marca. V niektorých rodinách oslavy Dňa matiek pretrvali. Naplno sa k nám však vrátil po Zamatovej revolúcii, roku 1989 a slávil sa opäť verejne.

Darčeky z lásky

Kvetinovou a milou pozornosťou dáte mamičke najavo svoju lásku k nej. Aby ste mali čo najjednoduchší výber, máme pre vás niekoľko tipov na skvelé darčeky.

Maminky sa rady zdobia, preto začneme so šperkami, ktoré vždy potešia.

Filigránsky vypracovaný náhrdelník Kvet života je orámovaný trblietavými zirkónmi. Do súpravy môžete tiež zakúpiť náramok Kvet života a pár náušníc Kvet života, ktoré sú rovnakého prevedenia a spoločne vytvoria perfektnú súpravu.

Milovníčky perál nadchne perlový náhrdelník, skvostný náhrdelník zo sladkovodných perál a jadeitu alebo elastický perlový náramok v troch pastelových odtieňoch.

Medzi šperky patria určite aj náramkové hodinky, ktoré každý outfit doladia. Trojdielna súprava hodiniek, náramku a hodinového remienka je vyrobená vo vzhľade ružového zlata a každú ženu ovinie nádychom luxusu.

Ženy, ktoré milujú striebro v kombinácii so zlatom si zamilujú nádherné hodinky, po obvode zdobené kamienkami.

Nechceli by sme zabudnúť na módnu, avšak tiež veľmi praktickú ozdobu, ktorou je šatka či jemný šál.

Čo hovoríte na tieto krásne kúsky?

Šatky nie je nutné nosiť vždy len na krku, ale dokonale vyzerajú aj na uchu kabelky alebo vo vlasoch.

Keď sme už zmienili kabelky, potom by sme nemali zabudnúť ani na nich. Je to každodenný dámsky doplnok a je dôležité mať k dispozícii vždy niekoľko rôznych kúskov. Medzi obľúbené patrí elegantná kabelka do ruky alebo kabelka Rozita cez rameno. Do kabelky potom patrí aj dokonalá peňaženka z kože.

Sladké vyznanie

Sladkosti patria medzi veľmi obľúbené darčeky. Koho by nepotešila čokoládová alebo iná sladká pozornosť?

Vybrali sme pre vás:

Nech už budete sláviť Deň matiek doma alebo v spoločnosti v reštaurácii, prajeme vám, aby to boli chvíle čo najlepšie strávené a plné milých spomienok. Mamičky si to rozhodne zaslúžia.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.