Čarodejnice na metle

<strong>Čarodejnice na metle</strong>

Kto z nás by nepoznal „Dívku na koštěti“? Saxana je v našich krajoch najpopulárnejšia a najsympatickejšia čarodejnica. Získala si srdce mnohých generácií, a ešte si získa.

Dnešný článok však nebude tak úplne o dobrých čarodejniciach…

Filipojakubská a Valpuržina noc

Každý rok v podvečer 30. apríla dochádza na mnohých miestach našej republiky k zvláštnej zábave – k páleniu čarodejníc. Je to ľudový zvyk spojený s pálením ohňov. V tento deň sa totiž slávi Beltain. Ide o pôvodný keltský sviatok, ktorý oslavuje príchod jari, tepla a zrodenia. Je to protipól sviatku Halloween. Povesti hovoria o tom, že v túto noc vládli nečisté a zlé sily väčšou mocou ako inokedy. Ľudia verili, že v túto noc je povetrie plné čarodejníc letiacich na sabat. Čarodejnice sa schádzali na skalách, na skalných kameňoch alebo iných pustých miestach. Na zlete tieto účastníčky tancovali, spievali a skákali nielen cez oheň, ale i do neho.

Obzvlášť staré ženy boli podozrievané za spojenie s diablom a ľudia sa ich preto báli a vyhýbali sa im. Na ochranu pred čarodejnicami sa preto na vyvýšených miestach zapaľovali ohne. Tento zvyk k nám dorazil pravdepodobne z Nemecka a postupom doby sa z toho stalo „pálenie čarodejníc“ tak, ako to poznáme dnes.

Dnes je z „pálenia čarodejníc“ predovšetkým spoločenská udalosť, kedy sa schádzajú dospelí a deti. Skôr, než ochrana pred temnými silami sa oslavuje koniec zimy a príchod jari.

Večer pre vás

Ak ste sa rozhodli, že budete organizovať svoje súkromné „čarodejnice“ na záhrade, máme pre vás niekoľko dobrých tipov.

Pálenie čarodejníc priam nabáda k opekaniu špekačiek a k ďalšiemu pohosteniu pod šírym nebom.

Na začiatok prestrite na stôl obrus, ktorý skvele odolá nepriaznivému počasiu a je umývateľný.

Aby pri potravinách nedochádzalo k rýchlemu skazeniu a nepeknému oschnutiu, je tu praktická sada 3 ks dóz s tesniacimi viečkami. Niekto sa s chuťou zahryzne do špekačky tak, ako si ju prinesie od ohňa a iný si túto tábornícku pochúťku užije s jedálenským servisom. V takom prípade môžete stravníkom ponúknuť taniere s motívom slnečníc.

Pretože budete mať v ohnisku dostatok žeravého popola, môžete svojich hostí prekvapiť lahôdkou – pečenými zemiakmi. K tomu sa skvele hodia 2 vidličky na lúpanie zemiakov.

Čerstvé pečivo uložte do textilného košíka.

Určite budete mať na výber niekoľko druhov nápojov. Práve preto sme si pre vás pripravili niekoľko druhov pohárov či téglikov. Medzi populárne patria poháre s viečkom a slamkou, ktoré vyzerajú trochu ako zaváracie. Máte však s nimi istotu, že sa k nápoju nedostane otravný hmyz alebo nečistota. Skvelou voľbou je sada džbánu a 4 pohárikov. Vďaka odolnému plastu nehrozí, že ich rozbijete.

Ostatné pohostenie prinesiete pohodlne na podnose z praktického bambusu.

Teraz, keď máte pripravené všetko potrebné, zamerajte sa aj na pohodlné sedenie. Večery v tomto období bývajú ešte chladné, a preto je dôležité myslieť na pohodlie. V našom obchode ponúkame mnoho typov podsedákov. Čo keby ste sa posadili trebárs do trávy na vysoký a mäkký podsedák v rôznych farbách? Keď si potom cez ramená prehodíte hebkú flanelovú deku, nebude vám už nič chýbať. Užite si tento večer tak, ako to máte radi.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.